Eet iets met eiwitten (magere yoghurt, ei) en niet iets met veel koolhydraten (ontbijtkoek, mueslireep)!
Wanneer je het lastig vindt om aan je portie groenten te komen, is het ook erg lekker (al kan het even wennen zijn) om rauwkost te eten. Komkommer halveren en dan in de lengte nog twee maal halveren zijn lekkere hapklare stengels, maar ook worteltjes, tomaatjes, radijsjes, bloemkoolroosjes, paprika, ach er zijn zoveel groenten die lekker zijn om zó te eten...
Het is inderdaad, zoals door meer mensen gezegd, heel goed om veel water te drinken. Dit kun je ook op school al doen, zodat je geen 'waterachterstand' krijgt die ingehaald moet worden als je uit school thuis komt. Wanneer je dorst hebt, ben je eigenlijk al te laat zeggen ze wel eens. Daarbij, veel mensen ervaren niet 'dorstsignalen', maar 'hongersignalen'.
Wanneer de bloedsuikerspiegel omhoog gaat, maakt het lichaam insuline aan. Deze zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel weer omlaag gaat… door de energie in de vorm van vet op te slaan (op een beperkte voorraad reservesuikers na). Wanneer je er dus voor zorgt dat het vrijkomen van insuline beperkt wordt, zal er minder vetopslag mogelijk zijn.
Dit heeft nog een groot voordeel: Wanneer er géén insuline vrijkomt, is het tegenovergestelde van vetopslag mogelijk. Dit is wat je wilt! Vetverbranding! :-)
Mensen die gaan 'lijnen' gaan vaak hun brood marginaal beleggen. Dit heeft tot resultaat dat er vooral koolhydraten binnenkomen (van het brood). Met natuurlijk de gevolgen van de insuline tot gevolg. Bovendien krijg je na een 'insulineshot' vaak een glucosedipje in je bloed. Alsof de insuline het peil ietsje te ver laat zakken. Dan krijgt je lichaam het signaal dat je moet eten en voel je honger/trek. Een te hoge piek van insuline kan dus voorkomen dat je vetopslag mogelijk is, maar ook dat je honger zal krijgen. Twee vliegen in één klap!
Dus, bedenk bij je ontbijt en lunch: beleg is ook voeding!
Behoed je voor zogenaamde hongerdieten. Je lichaam zal eerder eiwitten dan vet verbranden en dit heeft dan misschien wel gewichtsverlies tot gevolg, maar dit zal spiermassa zijn en ik neem aan dat je je spieren wel wilt behouden. Succes!
PS je kan meer over het suikergehalte in het bloed, insuline en afvallen lezen als je zoekt op: glycemische index, Atkins of andere koolhydraatarme dieten. Wanneer je de theorie van Atkins bijvoorbeeld snapt, heeft je soort dieet helemaal geen naam nodig.