Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom wordt kaas (van koeienmelk) pas na rijping geel?

Koeienmelk is wit en na toevoeging van stremsel is ook de wrongel nog steeds wit. De daarin aanwezige caroteen geeft dus nog geen gele kleur. Pas na enkele weken rijping ontstaat de lichtgele kleur, die donkerder wordt naar mate de rijping langer duurt.
Waardoor komt dit?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

De kaas heeft een gele kleur vanwege de stof 'caroteen' die in gras zit. Dit gras wordt gegeten door de
koe, hierdoor krijgt koeienmelk al een gelige kleur. Dat werkt weer door in de kaas die
ervan wordt gemaakt. Gele kaas is typisch voor kaas van een koe. Een geit zet alle
caroteen bijvoorbeeld om in vitamine A, hierdoor heeft geitenkaas een witte kleur.

In de winterperiode bevat gras veel minder caroteen en wordt de melk bleker. Toch
proberen fabrieken de kaas het hele jaar door op een zelfde kleur te houden. Dit kan
gedaan worden door anatto toe te voegen. Anatto is een gele kleurstof die wordt
gewonnen uit de zaden van de Zuid-Amerikaanse struik Bixa. Door deze stof toe te
voegen wordt de kaas nóg geler.

De korst van de kaas wordt met een dun laagje ademend plastic overgoten. Dit
plastic is niet bedoeld voor consumptie, maar het is zeker niet schadelijk als je er iets
van binnen krijgt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding