Heeft halal slachten een positieve invloed op de smaak van het vlees?
Met verontwaardiging volg ik de laatste tijd de discussie die in de politiek is ontstaan over het wel of niet toestaan van halal of koosjer slachten. De belangrijkste regels voor de slacht zijn volgens wikipedia deze:
de slachter moet een moslim zijn die bekwaam is in het slachten;
de slachtplaats moet rein zijn;
de slachter moet zorg dragen voor het comfort van het dier; het slachtmes mag bijvoorbeeld niet zichtbaar zijn voor het dier of in de nabijheid van het dier geslepen worden; het slachten mag niet door andere dieren gezien worden;
het dier wordt met de kop in de richting van de qibla (Mekka) geplaatst;
voordat een dier geslacht wordt, spreekt de slachter de woorden Bismillah, Allahoe Akbar (in naam van God, God is de grootste) uit, waarmee hij zijn dankbaarheid en respect uit voor God die, volgens de islam, in het voedsel voorziet;
zonder of met verdoving worden in één beweging de halsslagader en de luchtpijp doorgesneden.
Bovendien wordt de omstandigheid waarin het dier gefokt is in de Islam erg belangrijk gevonden, want dierenwelzijn is een verantwoordelijkheid die God de mensen toevertrouwde.
Nu vroeg ik mij af of deze regels, voornamelijk die van een schone slachtruimte en de onzichtbaarheid van het mes voor het dier, ook zorgen voor een vermindering van stress bij het dier en of dit daardoor ook de kkwaliteit van het vlees, de smaak, ten goede komt.
http://youtu.be/2HF_0SkEl80
Ik snap dus de hele discussie niet over wel/niet ritueel slachten, maar goed.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.