Helaas pindakaas, dat klopt ook nog.
Wie af wil vallen kan er beter niet teveel van nemen, wie niet op de lijn hoeft te letten kan er zich met een gerust hart aan te buiten gaan. Pindakaas bevat een aantal nuttige vitaminen, mineralen en eiwitten, zij het niet in overvloedige hoeveelheden. Je kunt ze ook in voldoende mate met ander voedsel naar binnen krijgen. (...)
Er bleek een verband te bestaan tussen het eten van veel pindakaas (en noten) en een (verlaagde) kans op het krijgen van diabetes type 2. En een paar maanden geleden bleek uit gegevens over dezelfde verpleegsters, dat bij degenen die meer pindakaas aten ook de kans op galstenen ietsjes lager was.
Pindakaas bestaat voor maar liefst 55 procent uit vet en is dus allemachtig rijk aan calorieën. Dikkerds, wees dus gewaarschuwd! Gelukkig bestaat dat vet voor slechts twintig procent uit ongezonde, verzadigde vetzuren en voor tachtig procent uit gezonde, onverzadigde vetzuren. Per saldo hebben die vetten een positieve invloed op het cholesterolgehalte in het bloed, waardoor de aderen minder gemakkelijk dichslibben en verkalken. De kans op een hartinfarct wordt er door verkleind.
Transvetten (die een zeer ongunstige invloed hebben op het cholesterolgehalte in het bloed) komen in pindakaas niet voor.
Pindakaas is niet overal ter wereld even veilig. Uit Wagenings onderzoek bleek afgelopen jaar dat mensen in Soedan die er veel van eten, een grotere kans op leverkanker lopen. Dat komt door de gifstof aflatoxine, die er in relatief hoge concentraties in de pindakaas zit. Aflatoxine wordt geproduceerd door een schimmel die van vochtig en warm houdt. Het is vaak moeilijk om partijen geheel aflatoxinevrij te houden. Ook in Europa -waar de controle streng is- worden zodoende geregeld kleine hoeveelheden aflatoxine in pinda's en noten gevonden. Maar het gaat dan om minder dan 0,0000001 gram aflatoxine in een handjevol pinda's, en het risico daarvan is voor gezonde mensen nihil.
Uit onderzoek in de Verenigde Staten en Canada blijkt dat iets meer dan één procent van de bevolking er allergisch is voor pinda's Ook anderszins betreft het een vervelende kwaal, omdat men in een paar minuten tijd ontzettend ziek kan worden van zelfs een zeer minieme hoeveelheid pinda-eiwit. Sommigen sterven er zelfs aan . Probleem is ook dat niet altijd duidelijk is in welke producten pindameel zit, ook de drempelwaarden verschillen van persoon tot persoon. Menigeen met een pinda-allergie is ook overgevoelig voor noten.
- Bronnen:
-
GPD in 2005