Is het eten van rauwe taugé gevaarlijk?

Taugé blijkt nu vrijwel zeker de oorzaak te zijn van de EHEC-besmetting. In de Duitse kranten staat dat al heel lang wordt afgeraden om dat spul rauw te eten. In het bijzonder voor risicogroepen, maar eigenlijk voor iedereen.

"Allerdings sind Sprossen auch immer wieder Grund für lebensmittelbedingte Infektionen, weshalb Gesundheitsbehörden seit langem vor rohem Verzehr warnen. Vor allem bestimmte Risikogruppen - dazu gehören Kinder, Senioren, Schwangere und geschwächte Menschen - sollen Keimlinge nicht roh essen."

Klopt het dat je dit eigenlijk helemaal nooit rauw moet eten?

Toegevoegd na 1 minuut:
Hier het hele artikel, is wel in het Duits:
http://www.n24.de/news/newsitem_6950750.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Via voedsel kunnen we op een eenvoudige manier geinfecteerd raken. Dat is een risico dat we lopen, maar dat risico kan je bewust verkleinen door bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld: een zachtgekookt eitje. Je weet dat de dooier niet heet is geworden, alleen weet je niet precies hoe heet die dan werd. Bij 69°C gaat het langzaam stollen, en als je een eitje hebt waarvan de dooier nog helemaal dun vloeibaar is, weet je dus dat het zeker niet zo heet is geweest. Eet je het dan op? ja, de meesten wel, ondanks dat je weet dat je daarmee toch een aardige dosis salmonella bacteriën binnen zou kunnen krijgen. Bijvoorbeeld: fruit dat we eten. Ook al spoelen we het af met water, dan nog weet je niet of er bacteriën op zitten. De hele hype omtrent de komkommerban van de afgelopen week is niet door amateurs in het leven geroepen: serieuze wetenschappers hebben naar eer en geweten geroepen dat daar wel eens de betreffende bacterie op zou kunnen zitten. Toevallig was het een andere EHEC bacterie die is aangetroffen... maar dat was alleen maar toeval. Dit risico lopen we nu met taugé. Minstens 1 teler daarvan in Duitsland heeft blijkbaar een hoeveelheid van deze bacteriën binnen het bedrijf, en heeft dit in zijn afzetgebied gedistribueerd met rampzalige gevolgen. Maar dat risico lopen we elke dag, door alles wat we rauw eten. Want als deze bacterie toevallig bij een fruitteler in de Betuwe terecht komt, en daar door onhygiënische praktijken over de appels wordt verdeeld, dan zijn de problemen nog veel groter. Want er zijn veel meer mensen die appels eten dan mensen die taugé (rauw) eten. Antwoord dus: nee, het is wel een risico op gevaar, maar het is pas gevaarlijk als het van de verkeerde leverancier komt.

Ik at het vroeger zovaak rauw, niks aan de hand ;)

Als je het goed wast is er in principe niks aan de hand volgens mij, je kan natuurlijk altijd het zekere voor het onzekere nemen en het niet meer rauw eten. Wel moet je goed oppassen dat je taugé niet bedorven is, maar dat was 'vroeger' ook al zo.

Normaal is tauge rauw op zn gezondst

Niet de taugé is de oorzaak van de besmetting maar een bepaalde partij besmette taugé. Gezien de conclusie van de Duitse VWA(?) lijkt mij dat eerder dat de teeltmethodes van kiemgroente onder de loep moeten worden genomen dan dat we allemaal onze bereidingsmethodes moeten aanpassen. Hoewel ik daarbij aanteken dat de kans op contaminatie in de keuken (plankje met rauwe kip -> even later groente erop snijden voor het roerbakken -> te kort roerbakken) natuurlijk levensgroot blijft.

tauge kan je gewoon rauw eten en is het lekkerst,maar om zeker te weten moet je ze verhitten er worden bij tauge telerijen veel controles uitgevoerd op e colli en salmonella en listeria. ik eet heel veel tauge rauw,en heb nooit wat gehad,en trouwens het was geen tauge in duitsland ,maar luzernezaad,maar de manier van telen van kiemen heeft bij de autoriteiten de ogen geopend,omdat het groeit in een klimaat welke voor bacterie optimaal is,dus als je een foute bacterie in de zaden hebt,groeit het even makkelijk mee als de kiemen zelf en trouwens tauge is gekiemd van bonen,en de ehec veroorzaker was een kiem van zaad

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100