Als je veel water drinkt vlak voordat je gaat slapen, houd je lichaam dat dan vast?

Soms voor dat ik ga slapen drink ik een halve liter water. Zoals altijd weeg ik me iedere ochtend na het toilet bezoek en dan weeg ik opeens 0,5 kilo zwaarder. Ik had gewoon normaal gegeten en voldoende gedronken de vorige dag. Hoe kan dit? En plas ik het in de loop van de dag nog uit?

Groetjes,
Elisabeth

Weet jij het antwoord?

/2500

Een mens zweet nachtelijks 1 tot 2 liter vocht uit. Dus nee hoor, je houd dat niet persé vast.

Je zweet en plast het inderdaad gewoon uit. Maar dat hangt niet af van de hoeveelheid water die je de vorige avond gedronken hebt. Het kan zijn dat je lichaam de ene keer meer vocht vast houdt dan de andere. Dat kan komen door wat je hebt gegeten (zout), hoe warm het is, je hormonen enz. Ieder ochtend wegen is daarom niet altijd representatief, omdat het van zoveel factoren afhankelijk is.

Ja en nee. Een gezond persoon houdt geen extra water vast, wat je bijvoorbeeld aan dikke enkels zou kunnen zien. Maar, veel mensen drinken te weinig waardoor ze voortdurend ietwat uitgedroogd zijn. Natuurlijk zorgt het lichaam ervoor dat dit tekort in de weefsels aangevuld wordt zodra je iets drinkt. Daarna kun je wel degelijk iets zwaarder zijn dan in die uitgedroogde toestand.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100