hoe komt het als je de gootsteen leeg laat lopen je altijd een rechtse draaikolk krijgt en nooit een links draaiende?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is niet zo. Er is 50% kans dat ie links- of rechtsom draait. Urban legends zoals de invloed van Carioliskrachten kloppen niet.

Door het magnetisch veld van de aarde, In Nieuw Zeeland draait ie linksom

Dat komt dor de draaiing van de aarde. Dit is ook zo met de windstroming, orkanen en dus afvoerputjes. Op het zuidelijk halfrond draait alles linksom! plaatje volgt, maar ik heb nu geen tijd...

Het is niet altijd zo. Door het effect van de draaiing van de aarde, vergroot de kans op rechtsom draaien op het noordelijk halfrond, en linksom draaien voor het zuidelijk halfrond. Dit heet een corioliseffect. Deze effecten zijn echter verwaarloosbaar klein in je eigen wasbak. Toegevoegd op 15-06-2009 15:05:39 Correctie, na het lezen van Rotaluclac's reactie: Door het effect van de draaiing van de aarde is de kans op LINKSOM draaien groter op het NOORDELIJK halfrond, en op RECHTSOM draaien groter op het ZUIDELIJK halfrond. Krullenkoppie was ff in de war. Zoals al gezegd zijn deze effecten echter heeeeeel klein.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Corioliseffec...
http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?s...

nou ik heb net gekeken en hier ging hij de ene keer linksom en de andere keer echtsom.

Voor luchtstromingen geldt de wet van Buys-Ballot; door de draaiing van de Aarde waait de wind van een gebied met een hoge luchtdruk naar een gebied met een lage luchtdruk op het Noordelijk Halfrond met een afwijking naar rechts (en op het Zuidelijk andersom). Iets dergelijks speelt zich in gootsteen of bad af, maar als je met de hand het water andersom roert blijft het linksom draaien; met de wind is dat wat moeilijker uit te voeren (heb je flinke handen voor nodig).

Het is inderdaad niet per definitie zo, de kracht van de aarde in zo'n gootsteen is veel kleiner dan de kracht van de straal in een bepaalde richting. Wel is er een verband met de moleculaire structuur van het water. Gezond natuurlijk water is in zichzelf rechtsdraaiend, ook op het zuidelijk halfrond. Negatief belast water draait linksom. Probeer het maar in een glas, schud het recht op en neer en kijk welke kant je water op draait. Bij ons draaide het links, sinds we een watervitaliser hebben draait het rechts.

Bronnen:
www.quavita.nl

Draaikolk Is de draairichting van de draaikolk in een gootsteen aan de andere kant van de wereld (bijvoorbeeld in Australi�) anders dan hier? Luchtstromingen draaien op het noordelijk en zuidelijk halfrond in een verschillende richting ten gevolge van de corioliskracht. Dit verschil in stromingsrichting is het gevolg van de draaiing van de aarde. In principe spelen de krachten die daarbij optreden ook een rol in de gootsteen. Er is in de praktijk echter geen verschil te zien; op beide halfronden kan de draaikolk links- of rechtsom gaan. Dat komt door de invloed van de vorm van het gootsteenputje en de aanvangs-draairichting die het water krijgt, als je de stop uit de gootsteen trekt. De turbulentie die in dergelijke situaties optreedt, geeft de draaikolk een onvoorspelbare richting. Deze effecten zijn veel groter dan die van de corioliskracht. De draairichting is daarom onvoorspelbaar, zowel op het noordelijk als op het zuidelijk halfrond. Tom F�rstenberg Toegevoegd op 19-06-2009 09:55:39 Met de complimenten aan ANTWOORDMAN, want die had het wel goed.

jet heeft gelijk, opgezocht in een heel dik boek over natuurkunde!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100