Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waar komt de naam "bittergarnituur" vandaan?

Toegevoegd na 4 minuten:
Ik snap dat het verschillende hapjes zijn en wat er in zit, maar hoe komen ze op het "bitter" van de bittergarnituur

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
10.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (6)

Dit werd vroeger geserveerd bij een "bittertje", een alcoholisch kruidendrankje. Daar komt de naam vandaan.
(Lees meer...)
bamibal
13 jaar geleden
Bitterballen werden vroeger gegeten bij een bittertje, een sterk alcoholisch kruidendrankje, vandaar de naam.

De laatste decennia is de bitterbal, vaak geserveerd met mosterd, vooral erg populair als onderdeel van het 'bittergarnituur' in de kroeg en het uitgaansleven, waarbij de likeur hoofdzakelijk is vervangen door pils.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
het is garnituur (kroketje, balletje gehakt, vlakmmketje etc.) dat bij en bittertje (alcoholische versnapering) wordt genuttigd.

Toegevoegd na 55 seconden:
vlakmmketje = vlammetje
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
De bal is uiteraard zelf niet bitter, maar gevuld met een hartige vleesragout. Je at een bitterbal oorspronkelijk bij een bittertje, oftewel een kruidenjenever. Het woord ‘bitter’ is afgeleid van het werkwoord ‘bijten’. Want iets dat bitter is, heeft een snijdende, venijnige smaak. De Britten noemen dat ook wel een bite. Oudere Nederlandstaligen willen het ook nog wel eens over een bijterige smaak hebben als ze bitter bedoelen.
(Lees meer...)
Bronnen:
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Hier de link naar de geschiedenis van de bitterbal en hoe men aan de naam bittergarnituur komt

Toegevoegd na 1 uur:
Bitter duidt op jenever.

Toegevoegd na 2 uur:
Volgens archivaris Temerdink was Alferink een man met vooruitstrevende culinaire ideeën, welke in die tijd niet begrepen en gewaardeerd werden. Temerdink meent dat de schrijver bittergarnituur bedacht door de woorden te combineren. "Garnituur" betekend keuze uit een assortiment, wat de vrouw van Baerandsz reeds had geïntroduceerd en in de kroegen standaard werd. "Bitter" duidt op jenever. De twee woorden samen zullen slaan op een keuze tijdens het drinken. Daar de bitterbal onderdeel van de garnituur uitmaakte én een ronde vorm heeft, is het ontstaan van het woord logisch. De uiteindelijke benamingen zijn hierdoor ontstaan. "Schneck" werd het woord voor een individueel hapje, bittergarnituur de verzamelnaam voor schnecks en bitterbal kreeg, terecht, een eigen naam.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Vroeger werd in de hotelbars voor het eten een borreluur gehouden, men noem dit het bitteruurtje, daarbij werden diverse koude en warme hapjes geserveerd op een schaal, het zgn bittergarnituur.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding