Wat is slechter voor de lijn, patatje speciaal met een berehap of een pizza Quattro Stagioni?

Heb zin om lekker slecht te doen maar dan ook weer niet TE... ;-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Patatje met berehap is slechter. Een pizza wordt bereid in de oven en dat is minder slecht dan eten bereid in frituurvet. Bovendien zitten er in het patatje meer verzadigde vetten. En wellicht zitten er op de quattro stagioni ook nog wat groenten.

Ik weet haast wel zeker dat een patatje speciaal met een berenhap slechter is. Die is vetter en bevat meer suikers dan een (goed gemaakte) Quattro Stagioni. Op die laatste zit ook wat meer groente in de vorm van artisjokken, tomaat, champignons en olijven, hoewel ook weer niet zoveel meer dan de uienringen in de berenhap. Op de keper beschouwd zijn beide gerechten natuurlijk junkfood maar dat wist je zelf eigen lijk ook al. :-)

Calorieen in een patatje speciaal : ca. 550 Een berehap : 252 Samen goed voor een dikke 750 Kc. De genoemde pizza : 225 per 100 gram, een gemiddelde pizza weegt 300 gram, dus een goeie 700 Kc. Variaties daargelaten (hoeveelheid, mate van vet, manier van bakken etc' is het dus lood om oud ijzer. Gooi je echter nog satehsaus over de berehap, dan zijn dat weer 300 Kc, en kun je beter voor de pizza gaan.

Pizza 100 gram Kcal 224 eiwit 7.7 koolh. 23.5 vet 11 Kaas 100 gram Kcal 350 eiwit 25 koolh. 2 vet 25 Berenhap 100 gram Kcal 252 eiwit 9.7 koolh. 9.4 vet 19.5 Patat 100 gram Kcal 456 eiwit 40 koolh. 38 vet 16 Aangezien de kaas in verhouding met de pizza geen honderden grammen zal zijn. Gok ik dat de Pizza net iets beter is als je kijkt naar de callorieen. Per 100 gram van alles wint de pizza het ook. De vraag is dan nog eigenlijk hoeveel van wat ga je dan eten.

Bronnen:
http://www.calorietabel.nl/index.php?idd=k

Patatje speciaal met berenhap is veel slechter omdat dat bol staat van de verzadigde vetten, loze koolhydraten en suikers. Pizza is met name ongezond vanwege de kaas die erop zit, maar bij een goede pizzeria gebruiken ze dat met mate - en pizzadeeg wordt gemaakt met olijfolie en gebakken in de oven. Calorische waarde zegt wel iets over de mate van gezondheid, maar er zijn veel meer dingen om naar te kijken. Een schaaltje studentenhaver bevat meer calorieën dan een stuk slagroomtaart, maar is echt een stuk gezonder!

Afgezien van de calorieen en soorten vet meen ik dat een patatje met makkelijker te verteren is dan een pizza

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100