Wat voor eten was vroeger in trek maar wordt tegenwoordig niet tot nauwelijks meer gegeten?

Wat kon je vroeger standaard ergens kopen maar is tegenwoordig uit het beeld verdwenen en aten mensen vroeger anders dan tegenwoordig?

(ik heb een soortgelijke vraag al eens gesteld maar die werd ineens verwijderd na 6 dagen, de rede was omdat die te breed was gesteld, dus vandaar dat ik het op deze manier nog eens probeer)

Weet jij het antwoord?

/2500

Balkenbrij, zure zult.

reuzel... beuling worst... bloedworst... dat kregen we vroeger

wat wij tegenwoordig vergeten groenten noemen, zoals bijvoorbeeld pastinaak, Huttentut, boomspinazie, Brave Hendrik, aardpeer, hertshoornweegbree, molsla.

Ulevellen

varkenshersens,tegenwoordig moet je ze bestellen bij de slager,vroeger kon je ze gewoon kopen.

Wij aten veel mispels , pastinaak, ramenas en rabarber. Maar (op het laatste na bijna niet te vinden in de gewone groentewinkel in Vlaanderen) Karnemelkpap op de aardappelen : dat ie bijna niet meer. Carbonnade (stoverij) met niertjes en trappist : die niertjes zijn bijna overal weggelaten. Soep met 'mergpijpjes' Smout in plaats van boter Toegevoegd na 27 minuten: Krabbensoep, rapensoep, ossenstaartsoep

Bronnen:
http://www.marline.nl/papsaus.html
http://www.receptjes.be/recept_rapensoep.html
http://www.smulweb.nl/1371062/koken/recept...

Rabarber, postelein, knolraap. (bestaan nog wel maar worden niet veel meer gegeten) Watergruwel. Grutjes met stroop. Rijst met boter en suiker.

Nou zo 1,2,3 uit mijn jeugd (eind jaren 50, begin jaren 60), er zitten wellicht dingen tussen die nog wel te koop zijn, maar waar nauwelijks vraag naar is: gebakken lever, gortepap, bloedworst, raapstelen (als groente), rabarber, biest (de eerste melk van een koe na het kalven, als ik me goed herinner), broodschotel (als toetje, gemaakt van oud brood),haagse bluf (mierzoet toetje met een lange vinger erbij),zelf gemaakte vla, hete bliksem (hutspot), roomboter (becel, cholesterol en verzadigde vetzuren hadden we nog nooit van gehoord).

Raider, treets

vroeger aten mensen pens.

Van die heerlijke bak leverworst.

Schorseneer De schorseneer (Scorzonera hispanica) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De plant wordt toegepast als groente die voor de Tweede Wereldoorlog vrij algemeen gegeten werd maar na de oorlog in diskrediet is geraakt, mogelijk door zijn bewerkelijkheid. Bij het schillen van de langwerpige, donkere wortels komt namelijk een kleverig melksap vrij. Dit feit heeft de groente de bijnaam "keukenmeidenverdriet" of "huisvrouwenleed" opgeleverd. Bijnamen die ook aan de verwante paarse morgenster (Tragopogon porrifolius) of haverwortel worden gegeven.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Schorseneer

Smoutappels, Ieder jaar in november nadat wij een varken hadden geslacht kregen wij zoete appels gefrituurd in smout ,ook wel reuzel genoemd. Maar de jeugd kent dit niet meer.

zoetwatervis schapen&geiten vlees konijn(behalve met kerst)

Tongeworst Toegevoegd na 55 seconden: Wentelteefjes

kruidmoes

filosoof, hete bliksem.

Ik denk dat vele gerechten nog wel gegeten worden . Maar het zijn alleen streekgerechten geworden .

Varkenspoten/staart.

Negerzoenen... Toegevoegd na 2 minuten: Hot dogs. Sinds dat al die hamburgerketens er zijn, zie je ze niet zo gek veel meer...

Frikadellen met krieken kwam vroeger op tafel als het kermis was. Heel lekker

Ze zijn nog wel (sporadisch) te vinden maar waren vroeger gemeengoed waar vooral kinderen dol op waren; Die knapperige rode sterappeltjes, die na opwrijven zo mooi lagen te glimmen!

Rabarber (dat mensen dat niet meer willen eten verbaast me niets), paardenvlees, reuzel.

Uierboord, De uiers van een koe,werden gekookt,en daarna in dunne plakken op brood gegeten,of wel in iets dikkere plakken gesneden en gebakken,mmmm

Stokvis. Moet nog griezelen als ik er aan denk! En op het gebied van snoep de stroopsoldaatjes, duimdrop, dennenkoeken.

Roze zalm uit blik met karnemelkpuree. Je schikte dan je zalm op je bord en je puree,maakte een kuiltje in je puree en goot er hete boter in.

Jodenvet

eiertaart.

hete bliksem,friet met gebakken ei,suikerwortel,koolraap

veel koolsoorten kennen de mensen niet meer, bv: koolrabbi,krulkool. en andere: Pastinaak, witte wortel, pinksternakel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100