Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is cafeïne vrije oploskoffie ongezond en zit er cafeïne in?

Van mezelf mag ik nog drie kopjes met cafeïne per dag. Naast drie kopjes drink ik de inhoud van vijf plastic bekertjes met AH goud melange cafeïne vrije koffie. Ik gebruik twee theelepels oploskoffie om een plastic beker met koffie aan te maken. De vraag is of het gezond is. Hoe gezond is cafeïne vrije oploskoffie? Is de hoeveelheid die ik drink nog gezond en hoeveel cafeïne zit er in deze koffie?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
5.2K
Amadea
7 jaar geleden
Als er tóch cafeïne in zou zitten mag het geen cafeïnevrij heten.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
In cafeïnevrije koffie zit ook cafeïne, de vraag is hoe veel
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koffie.aspx "Cafeïnevrije koffie
Als iemand minder of geen koffie wilt drinken, kan het vervangen worden door cafeïnevrije koffie. Een kopje cafeïnevrije koffie is niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat nog 2 tot 4 milligram cafeïne, maar dat is veel minder dan de gemiddeld 85 milligram die in een normaal kopje zit." Vergelijkbaar dus met alcoholvrij bier waar ook alcohol in zit.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Je zou dus 20 kopjes cafeïnevrije koffie kunnen drinken ipv 1 kopje gewone koffie.
Cryofiel
7 jaar geleden
Net zoiets als met alcoholvrij bier dus. Alcoholvrij bier bevat minder dan 0,5% alcohol - maar het alcoholpercentage is dus niet automatisch nul.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

In werkelijkheid is cafeïnevrije koffie niet volledig cafeïnevrij. In de Europese Unie mogen gebrande cafeïnevrije koffiebonen nog maximum 0,1 procent cafeïne bevatten. Dat komt neer op hooguit 2 tot 4 milligram cafeïne per kop. Het effect op de slaap of de concentratie is daardoor verwaarloosbaar. Ter vergelijking: een kop ‘gewone’ koffie bevat gemiddeld 75 milligram cafeïne. Je moet dus al erg gevoelig zijn voor cafeïne om dit te voelen.
Op gezondheidsvlak kunnen we je onmiddellijk geruststellen. Cafeïnevrije koffie is niet kankerverwekkend. Het gebruikte oplosmiddel dichloormethaan (DCM) komt immers nooit in contact komt met de koffiebonen zelf, maar enkel met de waterige oplossing waarin de cafeïne werd opgelost.

De cafeïne- extractie gebeurt voor het branden van de koffiebonen. De geweekte bonen worden altijd grondig gespoeld en daarna gestoomd op een temperatuur van veertig graden om al het DCM te verwijderen. Gedecafineerde bonen mogen geen restanten van het oplosmiddel bevatten. De cafeïnevrije bonen worden tenslotte gedroogd en gekoeld met koude lucht en op gebruikelijke wijze gebrand, gemalen en verpakt. Eventuele DCM-restanten verdwijnen vrijwel geheel bij het branden.
(Lees meer...)
fremar
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding