kan je op nutridrink gezond leven?

Als ik alleen nutridrink gebruik kan ik dan gezond leven of is het puur een drankje met veel kcal. Of kan het ook gewoon als gezonde voeding gezien worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat hangt er vanaf. Nutridrink (en andere merken drinkvoeding; Nutridrink is slechts één van de vele) is er in soorten en maten. Energieverrijkt, eiwitverrijkt, energie- én eiwitverrijkt, met extra vezels, speciaal voor nierpatiënten, speciaal voor kankerpatiënten, voor mensen met stofwisselingsproblemen, mensen met slikproblemen, voor operatiepatiënten, etcetera. Het één is bedoeld als aanvullende voeding, dus om te gebruiken náást gewone voeding om bijvoorbeeld aan te komen of bepaalde voedingsstoffen extra binnen te krijgen en het ander kan ook gebruikt worden als volledige voeding. In deze producten zit - net als in bijvoorbeeld sondevoeding - in principe alles wat je lichaam nodig heeft aan voeding. Of je het kunt zien als 'gezonde voeding', hangt maar net af van wat je daarmee bedoeld. Het is een prima middel voor mensen die geen gewone voeding tot zich kunnen nemen. Vaak wordt het tijdelijk ingezet, maar er zijn ook mensen die volledig afhankelijk zijn van drinkvoeding. Daar kun je prima op leven: ongetwijfeld zullen mensen die wel een normale eetlust hebben dan af en toe hunkeren naar vaste voeding om op te kauwen en iets dat echte smáák heeft, zal hun ontlasting vaak dun blijven en komt die zoet-chemisch-smakende prut ze op den duur de neus uit, maar ze komen geen voedingsstoffen tekort. Maar als je met 'gezonde voeding' bedoeld dat het een alternatief zou kunnen zijn voor gezonde mensen die op zich prima kúnnen eten, dan is dat absoluut af te raden en zeker bij langdurig gebruik ook niet meer 'gezond' te noemen. In de eerste plaats omdat kauwen een belangrijke functie heeft voor onder meer je gebit en spijsverteringsstelsel, vloeibare voeding over het algemeen ook vloeibare poep geeft en de smaak en textuur van dit soort medische voeding ook niet kan tippen aan 'echt' eten, maar in de tweede plaats - misschien wel net zo belangrijk - omdat eten (eten uitkiezen, klaarmaken, opscheppen, het ervaren van de verschillende smaken, het kauwen, etcetera) een enorme sociale en psychologische functie heeft. Dus hoewel je er niet ziek van zult worden, is het langdurig gebruik van deze producten - wanneer er ándere opties zijn(!) - ook niet 'gezond' te noemen.

Nutridrink is een drankje voor mensen met een eetprobleem. Dit kan bijvoorbeeld ook inhouden dat je het niet KAN eten. Naast alle calorieën heeft het ook nog andere voedingsstoffen. Maar, in 'normaal' eten is dit altijd beter. Maar speciale mineralen en vitaminen kun je ook gewoon niet binnen krijgen via nutridrink, dus een volledig leven op nutridrink is niet onmogelijk, maar prettig en makkelijk is iets anders.

Nutridrink wordt bij een dieet ingezet bij ziekte. 5_7 pakjes per dag voor patienten die tijdelijk alle voeding drinkbaar moeten krijgen. patienten met een energieverrijkt dieet gebruiken 1_3pakjes naast hun normale voeding. het is zeer geconcentreerde voeding met alle bouwstoffen maar ook veel energie. de meeste smaken nutridrink missen vezels. In een crisissituatie worden prioriteiten gesteld. Tijdelijk energierijk drinkbaar kan dan de optie zijn. vezels mis je wel als gezond persoon. Het is niet gezond en niet nodig om zomaar zo energierijk te drinken, met behulp van een dieetproduct. Gezonde mensen kunnen beter normaal eten en drinken. wil je extra energie? Dan kun je beter een extra boterham nemen of limonade drinken. Dat is ook nog eens goedkoper.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100