Wat gebeurt er als je een rauwe patat eet?

Ik heb gehoord dat je er ziek van wordt. Maar sommige mensen eten toch rauwe patatten?

Weet jij het antwoord?

/2500

het zetmeel dat in de aardappel zit, zit ingesloten in een granule; tijdens het koken gelatiniseert het zetmeel en hierbij komt eigenlijk de inhoud van deze granule vrij waardoor het amylose en het amylopectine (de twee polymeren die in zetmeel zitten; zijn op zich polymeren van glucose) beschikbaar worden voor vertering. Als de granules niet open gebarsten zijn, kunnen onze verteringsenzymen het amylose en amylopectine niet bereiken en wordt het zetmeel dus niet verteerbaar. De niet verteerde granules komen dan in de dikke darm terecht en daar gaan de darmbacteriën de granules beginnen afbreken en de overmaat aan polysacchariden die erin zit gaan beginnen verteren; resultaat: veel gasproductie : met als gevolg voor ons: krampen, flatulentie en zelf diarrhee denk ik. Niet doen dus, want u zult het geen leuke ervaring vinden.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/5865

Rauwe aardappelen zijn niet giftig, met uitzondering van de groene delen. Deze kunnen de giftige stof solanine bevatten. Rauwe aardappelen, veroorzaken echter wel flatulentie (winderigheid) bij veel mensen.

Belgisch 'patat' (=NL Aardappel): zie andere antwoorden. NL 'patat' (=BE Friet): patat is voorgekookt en voorgebakken dus je eet dan gewoon koude gekookte aardappelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100