breken dronken mensen minder snel hun botten?

ik hoor veel mensen zeggen dat dronken mensen minder trauma overhouden aan ongelukken e.d. broodje aap?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zit wel een kern van waarheid in. Want als je nuchter bent zet je je schrap wanneer je valt, en daardoor ontstaat juist een botbreuk of ontwrichting. Iemand die dronken is heeft het besef niet om zich schrap te zetten en blijft slap. Dat verkleint inderdaad de kans op letsel. Maar dan alleen bij zichzelf, hè, want de kans dat anderen aangedaan worden is veel groter.

Het is niet zo dat botten miraculeus sterker worden als je bezopen bent. Je lichaam is wel meer ontspannen en minder stijf als je dronken bent, dus er zou een kern van waarheid in kunnen zitten. Je bent meer een soort van lappenpop als je heel erg dronken bent, dus wordt de impact beter verspreid. Ik denk niet dat het heel veel scheelt, maar er zit iets van een kern van waarheid in.

De ongelukken met dronken mensen zijn ook onbenulliger. Als je nuchter een ongeluk hebt zijn de omstandigheden niet vergelijkbaar. Je zult bijvoorbeeld sneller fietsen, en de omstandigheden zullen ruwer zijn dan bij ongelukjes in beschonken toestand . Ik denk dat het vrijwel onmogelijk is deze bewering te onderzoeken. Ik beschouw het daarom als borrelpraat die graag wordt geloofd, net zoals het gevaar van zwemmen bij eb.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100