Ik heb mijn eet patroon verandert om af te vallen maar ik heb elke dag na 21:00 erge honger maar ik eet niks, is dit slecht voor mijn groei?

Ik ben 17 jaar en ik val lekker veel af, ik ben de laatste weekjes 4/5 kilo afgevallen. Ik weeg nu 65 en mijn sixpack begin je nu echt te zien. Ik heb denk ik ook een groot deel vet in spieren omgezet want ik heb nu nog grotere Biceps en borstspieren. Ik wil graag nog 5 kilotjes erbij afvallen maar ik wil mijn groei niet belemmeren. Wat ik eet op een dag is altijd het zelfde ( behalve op zondag dan eet ik niet echt iets in de middag) 2 bruine boterhammen met pindakaas/ei/nutella/vlees daarna 4 boterhammen met ongeveer de zelfde dingen erop. Avond eten, 1 of 2 uur niks en dan fruit en dan eet ik niks meer, is dit slecht voor mijn groei?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je bent veel en veel te snel afgevallen ; een kilo per MAAND is het maximaal wenselijke ; elke kilo meer, pleegt een aanslag op je lichaam, vooral op je basaal-metabolisme, en kan de hoeveelheid voedsel die je nodig hebt voor je leven veranderen, waardoor je altijd en eeuwig aan het lijnen blijft. Jongens groeien wel door tot hun pakweg 21e, en zolang je nog groeit, is lijnen ALTIJD een slecht idee (tenzij je een extreem overgewicht hebt, dat gevaarlijker is dan de nadelen van snel afvallen) , en ' niet aankomen terwijl je groeit' een loffelijk streven. Zeker als je er zo veel bij sport, en dus, zoals je terecht hebt opgemerkt, feitelijk een nog groter verlies van lichaamsvet hebt. Dat je om die tijd nog honger hebt, is gewoon een behoefte van je lichaam. Als je over de dag verdeeld voldoende eet, zul je om die tijd geen honger hebben - hooguit lekkere trek, maar die mag je best negeren. Voor een volwassen vrouw van pakweg 1,5/ 1.70 ziet je ' dieet' er gezond uit, maar een gezonde jongeman in dde groei mag daar bijna een veelvoud van eten, zeker als je sport. Ik denk dat je het beste - via de huisarts - een dietiste kan consulteren, want er lijkt vooral heel veel aan je kennis over gezonde , goede en voldoende voeding te moeten worden bijgespijkerd, alsook gewezen op de gevaren van te snel (niet " lekker snel" ) afvallen. Ook de balans tussen eiwitten en koolhydraten (vooral de eerste heb je nodig om te groeien, de tweee om te sporten) lijkt een beetje zoek, en waar zijn de groenten ?? Fruit is bijna alleen maar suiker. Kortom, een paar goede sessies met een dietiste lijkt me een goede eerste stap, voor je zelfstandig probeert je lichaam verder te slopen ;)

Ik ben een tijdje geleden ook met afvallen begonnen, via de huisarts kwam ik bij een diëtiste terecht. Ik kreeg een persoonlijk advies op papier een een lijst van 6 pagina's wat ik wel en liever niet mocht eten. Ik hield me zoveel als mogelijk aan haar advies, en zondigde zo weinig mogelijk. Na een maand was ik 2 kilo afgevallen, ik was teleurgesteld, maar de diëtiste was tevreden en zei: Precies zoals ik het wilde, een halve kilo per week, je doet het goed. Vooral in het begin was het wel moeilijk om het vol te houden en ik had vooral 's avond veel honger. Toen las ik dat je lichaam soms niet goed weet of je honger of dorst hebt en op mijn lijst staat dat ik onbeperkt water mag drinken. Als het hongergevoel 's avonds de kop op steekt, dan neem ik een glas water en dat helpt. Hou er ook rekening mee dat het ongeveer een kwartier duurt voordat je maag een seintje geeft naar je hersens dat er iets in zit. Omdat je nog in de groei bent, zou ik het als ik jou was niet overdrijven, en handel naar de woorden van mijn diëtiste: Een halve kilo per week.

Je mag alleen onder begeleiding afvallen als je nog in de groei bent en dat wordt alleen ondersteunt bij obesitas. Niet alleen je lijf wordt langer als je groeit maar ook bijv. je hersenen groeien nog.

Volgens mij eet je gewoon genoeg. Je gewicht is nu perfect voor je leeftijd hoor! Maar aan dat hongergevoel 's avonds kan je wel wat doen. Het is echt het beste om voor acht uur gewoon lekker te eten. Eet wat meer bij het avondeten of wat meer fruit. Een paar koekjes of snoepjes zijn ook niet vreselijk bij het afvallen. Maar het is wel slecht om na 8 uur nog te gaan eten, want dan verbrand je lichaam minder snel. Veel succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100