Waarom heb je bij half om half gehakt geen kruisbesmetting?

Kruisbesmetting is toch overdracht van een microbiële besmetting van het ene naar het andere voedingsmiddel?
En hier worden zelfs 2 soorten vlees bijeen gebracht.
Hoe zit dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kruisbesmetting is overdracht van bacteriën van rauwe op bereide voedingsmiddelen, dus b.v. je gebraden gehaktbal terugleggen op het plankje waar je zojuist je balletjes op gerold hebt, en daardoor een bacteriële besmetting oplopen, of je sla snijden op dezelfde plank waar je net je rauwe kipfilets hebt gesneden en daardoor je sla besmetten.

Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere. In rauwe voedingsmiddelen zitten meer bacteriën dan in gekookte. Het is dus belangrijk te vermijden dat ze worden overgebracht van rauwe op bereide voedingsmiddelen. In rauw gehakt, het maakt niet uit welke soort gehakt,dus ook halfom gehakt, zitten ziekmakende bacteriën en daarom koken, bakken, grillen, braden we rauw gehakt. Als het namelijk gaar is, worden deze bacteriën uitgeschakeld en worden we er niet ziek van. Door runder- en varkensgehakt samen te mengen vindt er dus geen kruisbesmetting plaats. Je vermengt alleen de bacteriën van de beide vleessoorten die veelal dezelfde zijn. Indien je dit gehakt rauw zou eten heb je dus altijd kans er ziek van te worden. Je ziet het dan vaak al aan wormpjes in je ontlasting. Daarom garen we gehakt namelijk. Er is pas sprake van kruisbesmetting als je met de vork waarmee je het rauwe gehakt hebt gemengd of in de pan hebt gedaan, diezelfde vork gebruikt om gare groente te proeven of gaar vlees uit de pan te halen. Ook kan kruisbesmeting plaatsvinden als je het gare gehaktballetje terug zou leggen op de snijplank waarop je het rauwe gehakt hebt gekruid og gemengd. Het is zelfs mogelijk als je handen na het afwassen worden afgedroogd aan een vuile handdoek. Zelfs dan kan kruisbesmetting optreden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100