Zet voedsel dat na ± 8 uur 's avonds gegeten wordt zich om in vet?

Ik heb mij laten vertellen dat voedsel dat na circa 8 uur 's avonds gegeten wordt zich om zet in vet. Ik vraag mij af of dit waar is, en hoe dit komt. Heeft het iets met hormonen te maken? Liefst uitleg met bronvermelding.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn enkele studies gedaan die aantonen dan in de avond eten geen nadelig effect heeft op je vet verbranding. Sterker nog, er zijn zelfs studies (1, 2) die aantonen dat er juist extra vet verbrand wordt in de avond. Er is eigenlijk helemaal geen bewijs dat het verkeerd is om te gaan slapen met een volle maag. In principe doen alle dieren het, is de mens een slag apart? Nee. Diëtisten vinden over het algemeen wel een relatie tussen wanneer men eet en een hoog BMI en vetpercentage. Dit ligt echter niet aan wanneer er wordt gegeten, maar WAT. In de avond een zak chips leegeten voor de TV en andere slechte keuzes qua voeding hebben wel degelijk effect op je vetpercentage en worden inderdaad omgezet in vet. Het maakt echter geen klap uit of je die zak chips nu in de middag leeg eet of in de avond; de voeding in de basis is slecht.

Als dat waar zou zijn dan was ik moddervet geweest.... Nee hoor, dat is onzin. Het maakt niet uit op welk tijdstip je eet. Alleen de samenstelling van de maaltijd heeft invloed op de hoeveelheid vet die daarmee in je lijf komt.

Al het voedsel dat niet wordt verbrand of wordt omgezet in cellen, wordt omgezet in reserve voor magere jaren. Dat gebeurt in het lichaam in vet, omdat dat de meeste voedingswaarde (calorieën) geeft. Als je na 8 uur eet en je gaat dan naar bed, heeft het lichaam geen behoefte aan brand- en bouwstof en zal het voedsel inderdaad worden omgezet in vet. Nu is dat niet zo erg, want als je de volgende ochtend naar je werk fietst en lichamelijke en geestelijke arbeid verricht, verbrandt dat vet wel weer. Het vet werkt als een tijdelijke opslag. Het is wel van belang dat het aantal calorieën dat je gebruikt en het aantal calorieën dat je nodig hebt in balans blijft, tenminste als je niet wilt afvallen of aankomen. Het is niet verstandig om 's avonds flink te eten en 's ochtends weer flink te ontbijten als je geen marathon moet lopen. Dan zal je lichaam niet de kans krijgen om de calorieën te verbranden.

Nee, stel je voor zeg! Zuidelijke volken, met name Bulgaren, Turken, Macedoniërs, Grieken enz. eten vaak na 8 uur 's avonds en mocht het zo zijn dat ze gemiddeld genomen dikker zouden zijn dan wij (wat ik niet weet hoor) is dat niet omdat het avondeten zich dan in vet omzet, maar gewoon omdat ze te veel snoepen.

Als je dit op oudere leeftijd doet en met minder beweging , dan kan dat een opgeblazen gevoel geven. Met als gevolg het zgn, bierbuikje.

Bronnen:
huisarts

Nee zeg, wat zouden kinderen vroeger vet geworden zijn. Regel was dat ze na het eten naar bed werden gestuurd.Luie mensen werden er mee opgejaagd, Een oud "Broodje Aap-verhaal".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100