Bestaan er vegetariërs met overgewicht?

De meeste vegetariërs eten bewust, en krijgen ook meer "slechte vetten" (meervoudig verzadigde vetzuren) binnen, omdat deze vetten veelal dierlijk zijn.
Daarom mijn vraag of er wel "dikke"vegetariërs bestaan.
(anders kan ik dat altijd nog gaan overwegen als afslankplan........

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Overgewicht krijg je vooral, door te veel tussendoortjes, toetjes, en snacks. Of jij dus vegetarisch eet, of met een stukje vlees erbij, maakt weinig uit : de zak friet tussendoor, een paar blokken kaas bij de tv, die heerlijke chocolaadjes bij de thee, waarvan je er nooit maar één of twee kan eten - nee, hoor, een vegetariër is nét zo gevoelig voor overgewicht als een niet-vegetariër... Afvallen doe je door sowieso alle tussendoortjes weg te laten, en heel voorzichtig te zijn met koolhydraten. Veel groenten eten, fruit als 'snoepje'/tussendoortje zien, en vooral meer gaan bewegen. Er zit helaas niets anders op om de zwembandjes te laten wegsmelten.

Jawel,die zijn er.Zo ken ik een stel,die eten geen vlees en toch overgewicht hebben.Zij drinken en eten ontzettend veel zoetigheid,zoals cola en taart.Zij eten geen vlees omdat ze het zielig vinden dat de dieren worden geslacht voor consumptie.

Ja; kijk maar naar Hennie Huisman een paar jaar geleden. Overgewicht is een kwestie van meer eten dan je verbrandt, Dat kan ook prima zonder vlees, als je maar genoeg vetten, koolhydraten en eiwitten binnen krijgt, en die zitten ECHT niet alleen in vlees. Vlak vooral de kaas en de noten niet uit. Het is wel MAKKELIJKER om overgewicht te creëren door het eten van veel vlees, maar een vegetarier moet net zo goed op zijn of haar gewicht letten. Anders ligt dat voor veganisten, die helemaal geen dierlijke producten tot zich nemen, en daarmee de grootste moeite hebben een volwaardig dieet binnen te krijgen. Ons spijsverteringsstelsel is nu eenmaal niet ingesteld op een zuiver plantaardige voeding, we verteren er te weinig van, en nemen er niet genoeg voedingsstoffen uit op. Om toch voldoende binnen te krijgen, zou je enorme hoeveelheden moeten wegwerken, maar door het verzadigingsvermogen van al die vezels valt dat niet mee. Een veganist met overgewicht zil je dus niet vinden ; met ondergewicht liggen ze voor het opscheppen.

overgewicht heeft niets te maken met vlees eten of niet maar met het eten van overdaad aan voedsel.

Je zult waarschijnlijk bedoelen dat er 'minder' slechte vetten in vegetarisch eten zit. Er zijn wel mensen met overgewicht die vegetariër zijn, maar over het algemeen zijn ze slanker dan 'alleseters'. Als je moeite hebt met afvallen zou je idd een vegetarisch dieet kunnen overwegen (als dat je bij de ongezonde vetten weghoudt, waarom niet? ;o)). Kinderen worden ook wel eens op een vegetarisch dieet gezet zodat ze afvallen: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7461

De meeste reacties tot nog toe geven aan dat overgewicht niet zozeer gaat over vlees of geen vlees. Ik ga een tegengeluid laten horen ;-) Als mensen vegetariër worden, zullen ze zich er doorgaans van bewust zijn dat ze door geen vlees te eten bepaalde stoffen missen in hun voeding. Dat moeten ze compenseren door andere dingen (meer) te eten. Ze gaan daarom min of meer een studie maken van voeding. Dat is vaak al een begin van gezond eten. Daarnaast is een vegetariër iemand die zichzelf dingen kan ontzeggen. Want doorgaans lústen ze wel vlees, maar ze wíllen het niet eten. En als je zoveel zelfbeheersing hebt, kun je ook wel nee zeggen tegen andere ongezonde hapjes. Samenvattend: ik denk dat de gemiddelde vegetariër géen overgewicht heeft. Met uitschieters naar beide zijden.

Jazeker bestaan er vegetariërs met overgewicht. Niet allee slechte vetten maken dik. Ook gezonde producten zetten aan, als je er maar genoeg van neemt. Wel is het zo dat vegetariërs dikwijls een beter cholesterolgehalte hebben dan vleeseters. (Volgens mijn huisarts tenminste!) En dat kan wel rechtstreeks in verband staan met die foute vetten. Dit verschil kan overigens weer opgeheven worden als er veel kaas (harde kaas) gegeten wordt. Verder eten vegetariërs dikwijls noten vanwege de levering van eiwitten. In noten zitten zeer veel calorieën. Verder zijn pasta's (ook geliefd bij vegetariërs) bekende dikmakers. Ik moet zeggen dat mijn jongste 2 kinderen (nooit vlees gehad) in hun kindertijd weliswaar kerngezond waren (en nog steeds trouwens) maar hun groeispurt kwam behoorlijk later dan bij gemiddelde kinderen, ondanks de verschillende buitensporten die ze beoefenden. Ze ( 35 en 39) wegen nog steeds geen gram te veel, hebben puntgave gebitten, en zijn nimmer ziek. Ik zou zeggen: probeer het eens uit.

die bestaan wel , je kan niet alleen overgewicht krijgen door vlees eten , ook kan je overgewicht krijgen door als je schildklieren niet werken en sommige mensen zeggen ook dat het kan komen door dat het geerfd kan worden

Absoluut. Het bewijs zit achter mijn beeldscherm. ;) Als vegetariër kun je nog steeds prima pizza en chips en Mexicaanse bezorgmaaltijden eten. En anders dan chipsfabrikanten en pizzeria's je graag zouden doen geloven, kun je van zonnebloemolie net zo goed aankomen als van reuzel, en van olijfolie net zo goed als van ganzenvet. Bovendien kunnen vegetariërs net zo goed dierlijke vetten binnenkrijgen: denk aan boter. Maar wat betreft je 'afslankplan': het is wél waar dat ik flink ben afgevallen sinds ik vegetariër ben (overigens vooral in het eerste jaar). Dat is niet echter zozeer omdat ik plantaardige in plaats van dierlijke vetten binnenkrijg. Waar het afvallen veel meer mee te maken heeft, is dat vegetariër worden zo'n grote verandering van mijn eetpatroon inhield, dat het daarbij een kleine moeite was om meteen wat minder vet en wat gezonder te gaan eten. Alles werd toch al anders, en omdat ik een morele stok achter de deur had (een keer beest eten als vegetariër doe je veel minder snel dan een keer vet eten als lijner) was het veel gemakkelijker vol te houden.

Jazeker! Ik ben ervaringsdeskundige. Vegetarisch etend, gestopt met roken en overgaand op regelmatige werktijden dreigde ik ruim tien jaar geleden compleet dicht te groeien. Ik heb 105 kilo gewogen bij een lengte van 186 cm zonder een gram vlees of vis te eten. Van vet eten word je overigens niet dik, of het dierlijke of plantaardige, verzadigde of onverzadigde vetten zijn. Je wordt te dik van meer calorieën innemen dan je verbrandt. Daarbij verzadigt vet en eiwitrijk meer dan (plantaardig) koolhydraatrijk voedsel, zeker als het om geraffineerde koolhydraten gaat, zoals suiker en wit meel. De kans is wel groter dat vegetariërs bewuster met hun voeding omgaan maar dat hoeft dus echt niet per definitie.

Ja die bestaan. Maar jouw toelichting "De meeste vegetariërs eten bewust, en krijgen ook meer "slechte vetten" (meervoudig verzadigde vetzuren) binnen, omdat deze vetten veelal dierlijk zijn." slaat natuurlijk nergens op. Vegetariers eten namelijk geen dierlijke vetten, ze eten immers geen vlees.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100