Welke ingrediënten mogen vegetariërs niet?

Ik bedoel echt ingrediënten als gelatine; zijn er nog meer ingrediënten waar dierenspul in verwerkt is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vegetariër is een ruim begrip. Iedereen die vlees en vis mijdt kan zichzelf al vegetariër noemen. Sommigen, die vlees mijden en wel vis eten, noemen zichzelf ook al vegetariër. Dit is een misvatting die (in België toch) vaak voorkomt, en krijg je een stuk vis op je bord als je op een familiefeestje een vegetarisch menu besteld. Mensen die geen vis eten worden pescotariër genoemd. De standaard hantering van de definitie is "iemand die geen producten van gedode dieren eet". Als je deze in het doortrekt, wat strenge vegetariërs soms doen, komen daar vele kazen (stremsel), snoepjes, taart en puddings/yoghurts (gelatine), snacks gebakken in dierlijk vet enz... bij. Vaak wordt ook leer gemeden. Ook kaviaar wordt meestal gemeden door vegetariërs, omdat de steur standaard wordt gedood voor haar eitjes. De meest voorkomende vegetariërs zijn dus degene die vlees noch vis eten, maar verder redelijke "los" zijn daarin (gelatine, stremsel, leer,...). Vanaf dan kun je jezelf officieel vegetariër noemen. Toegevoegd na 11 minuten: Als je op zoek gaat naar dingen waar dode dieren voor worden gebruikt, mag je helaas bijna niets meer eten. Vele producten "kunnen sporen van" bevatten. Dan kun je kiezen of je dit eet of niet. Ook chocolade bevat vaak sporen van insecten. Verder is heel random. De meeste yoghurt van bvb. Danone bevatten gelatine. Andere yoghurts soms ook, soms niet. Sommige snoepjes (zure matjes, zachte vampierentanden en zachte aardbeien) bevatten geen gelatine, maar verder standaard wel. Ook worden wijn en fruitsappen (vooral helder appelsap) geklaard met behulp van dierlijke (rest)producten, zoals bijvoorbeeld de houdbare sappen in brik van de AH. Ook producten met toegevoegde vitamine B12 bevat soms viscomponenten om de vitamine te binden met het product. Helaas is er geen lijstje, elk merk en elke fabriek gebruikt een ander recept, al dan niet met vegetarische producten. Wel kun je lijstjes met vegetarische kazen, yoghurts, snoepjes en dergelijke vinden. Ook in de natuurvoedingswinkel is quasi alles in vegetarische versie te verkrijgen.

Het is niet dat ze het niet mogen, maar ze kiezen er voor om het niet te willen consumeren. Vegetariërs eten geen vlees, dat is het in principe. Alleen veganisten willen niets van wat via dieren verkregen is. Geen gelatine, geen leren kleding, geen honing, enzovoort.

Rode kleurstof (denk aan de rode M&M's) zijn gemaakt van schildluizen. Op de verpakking te vinden als E120. (Deze wist ik toevallig uit mijn hoofd). In de onderstaande bron die ik gevonden heb staan meer nummers van dierlijke toevoegingen in producten.

Bronnen:
http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fi45.htm

Dat hangt er mede van af hoe strikt de vegetariër is. Dit artikel bevat een overzicht van producten/ingrediënten waar dierlijke bestanddelen in (kunnen) zitten: http://www.vegetariers.nl/voeding/veelgestelde-vragen/vegetarische-instinkers

Veel vegetariers eten geen stremsel, dit is een bindmiddel is kaas gemaakt van koeien.

kroepoek is gemaakt van garnalen

Weipoeder mijd ik ook. Dat is weer een restant van dierlijk stremsel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100