Chips, dat is toch ten alle tijden vegetarisch?

Ook al is het een Barbecue - Ham smaak, of met Tijgernootjes Bacon en Kaas?

Aanleiding hiervan is mijn broer die vegetarisch is (en ik in het verleden nog wel eens neerbuigend heb gedaan over zijn beslissing daarover) en die komt af en toe op visite, bier drinken, dom ouwehoeren en Mario Karten en dan wil ik op zijn minst een bak chips voorzetten, maar om vegetarische redenen koop ik maar geen chips met barbecue ham smaak, om dat soort discussies niet weer!!! op te laten laaien... Dus, vandaar: zie vraag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, chips is niet ten alle tijden vegetarisch. Chips met vleessmaakjes (hamkaas, bacon, kip, ed.) wordt vaak gemaakt met plantaardige of synthetische ingrediënten, maar kan ook gemaakt worden met vleesextract. Er zijn in Nederland wel chipsvarianten geweest waarbij dat het geval was. Of er momenteel nog chips verkocht wordt die niet vegetarisch is, weet ik niet. Het is niet altijd herkenbaar op de verpakking, het kan vernoemd staan als aroma of bepaalde e-nummers. Chips met kipsmaak bevat (of bevatte in ieder geval een paar jaar geleden nog) wel echt een beetje kip: "Die kippoederfabriek komt voor in de eerste aflevering van 7 augustus aanstaande, die gaat over chips. Een moslimjongen ontdekt dat in chips met kipsmaak echt kip blijkt te zitten." Ook kan chips gemaakt worden met dierlijk vet, waardoor het niet meer vegetarisch is. Ik heb het idee dat dat in Nederland niet gebeurt, maar het is in principe wel mogelijk. Overigens verschilt het per vegetariër hoe streng hij/zij is, en of hij/zij dus wel of niet producten eet die een klein beetje vleesextract of dierlijk vet bevatten, dus of je broer dat eet of niet zal je aan hem moeten vragen. Toegevoegd na 11 minuten: Volgens calorielijst.nl bevat de Teriyaki-smaak van Lay's dierlijk vet.

Bronnen:
http://www.calorielijst.nl/product/?calorie=9384
http://www.spreekbuis.nl/content/692/Keuri...

Ja, dat klopt helemaal, aardappelchips (zoals ze officieel heten) zijn vanzelfsprekend vegetarisch. De hamsmaak, barbequesmaak, baconsmaak is inderdaad alleen maar een smaak, van smaakstoffen, en heeft niets met echte bacon of ham te maken. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je broer echt geen vleessmaak meer lust en in dat geval kan je beter één van de vele andere smaken kopen. Ik vind het overigens erg attent van je, dat je zoveel rekening wil houden met je broer en het hem naar de zin wil maken :)

Nee, chips is niet te allen tijde vegetarisch. Voor sommige smaakjes wordt soms vleesextract gebruikt. Van Hamka's, strikt genomen geen chips, weet ik dat zeker, welke chipsvarianten vleesextract gebruiken moet je zelf even uitzoeken, dat staat als het goed is bij de ingrediënten. Bij andere smaakjes wordt gebruik gemaakt van kaas (of kaas-extract o.i.d.) en kaas is doorgaans (meestal wordt gebruik gemaakt van stremsel uit de maag van jonge kalfjes, dat niet uit levende kalfjes gehaald wordt) niet (strikt) vegetarisch.

Naast bovenstaande antwoorden over het toevoegen van vleesextract is het ook nog eens de vraag in welke olie de fabrikanten hun chips frituren. Ik neem aan dat de meeste fabrikanten van grote middelen inmiddels wel overgegaan zijn tot het frituren in plantaardige olie, maar ik zal niet raar opkijken dat er nog steeds fabrikanten zijn die dierlijke olie gebruiken.

Ik heb zelf vaker een veganist op bezoek en die gaan nog een stapje verder dan vegetarisch. Ik had dezelfde vraag en heb toen met Lays gebeld dat toen nog steeds bekend stond als 'Smith Food Group'. (Ik weet niet of dat nog steeds zo is) . Er zijn dus zelfs veganistische chips; -(super) naturel, - Light naturel/paprika, - wokkels, - Mediterranee met oregano. Hiervan is dus zeker dat ze helemaal vegetarisch zijn.

Bronnen:
smith food group; 030-2473811

In veel gevallen komt er geen vlees aan te pas en worden combinaties van smaakmakers gebruikt om een vleesachtige smaak te creëren. Ik heb toevallig een zak "Baconknabbels" (op basis van aardappel) liggen en de ingrediëntendeclaratie bekeken; hier zit geen enkele vleescomponent in. Er wordt vermeld dat het product een bacon-smaak heeft. Dit wordt hierin door o.a. gehydrolyseerd plantaardig eiwit en rookaroma bewerkstelligd. Ook de barbecuevarianten worden hiermee versterkt. Als je twijfelt over een bepaald product kan je het beste gewoon de ingrediëntendeclaratie bekijken. De fabrikanten zijn verplicht alle gebruikte ingrediënten te vermelden en samengestelde componenten ook uit te splitsen (tenminste, de delen daarvan die een functie hebben in het eindproduct, of allergeen zijn). Tegenwoordig worden vrijwel alleen plantaardige vetten gebruikt (zonnebloem-, palm- en/of raapolie en in enkele gevallen ook arachide(pinda)olie).

In veel chips zit E120, een kleurstof geperst uit het achterwerk van luizen. Dus niet vegetarisch.

In chips met bbq-ham smaak zitten dieren. De poeder, die werd gemengd met aardappel en nog wat stoffen, is van vlees van dieren. Dat vlees word uit gedroogd, in stukjes gehakt en vermalen. Datzelfde soort 'vlees' zit ook in hondenbrokken. Misschien niet zo'n lekker voorbeeld maar daar zie je het vlees ook niet aan af. Dus ik zou voor je broer maar geen bbq-ham chips kopen. Ik ben zelf ook vegetariër en heb het onderzocht. Er zijn nog genoeg smaken chips die ook lekker zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100