Zit er inderdaad vlees in de frites van McDonalds?

Zag iets in de Volkskrant en ik ben vegetariër.
Bakken ze in reuzel of is er iets (nog ergers) aan de hand?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De frites worden niet gebakken in reuzel, maar in plantaardige olie met onverzadigde vetzuren. Toegevoegd na 4 minuten: Vlees zit er natuurlijk ook niet in en in het vet waarin de frites worden gebakken mogen bijvoorbeeld geen kipnuggets in. Dat is allemaal strikt gescheiden. Vroeger werd er wel dierlijk vet gebruikt, maar dat is in Nederland in ieder geval niet meer gebruikelijk, want erg ongezond. McDonalds gebruikt ook vloeibaar plataardig vet, net als de meeste frietzaken. McDonalds geeft aan: "McDonald's draagt het keurmerk Verantwoord Frituren. In onze restaurants frituren we in een 100% plantaardig mengsel van zonnebloemolie en raapzaadolie. Want plantaardige olie bevat minder ongezonde vetten, zoals transvet. Het Productschap Margarine, Vetten en Oliën adviseert om plantaardige frituurolie met maximaal 5% transvet te gebruiken. McDonald’s gaat nog een stapje verder. Wij gebruiken frituurolie met maximaal 2% transvet."

Bronnen:
http://www.mcdonalds.nl/contact/FAQ/Voedin...
McDonals

Ja, ze bakken de frietjes in vet met runderextract.

MCDonalds heeft toegegeven dat dat de frietjes in de Verenigde Staten de gewraakte smaakstof bevatten. (rundvleessmaakstof) Maar dat het in andere landen puur vegetarisch is. Toegevoegd na 12 uur: Het lijkt er op dat dit een verhaal is uit de oude doos, rond 2001/2002.

Bronnen:
http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20...

Volgens artikelen op internet gebruiken ze plantaardige olie: McDonald’s NL frituurt gezonder dan McDonald’s USA Het beleid van fastfoodketen McDonald’s loopt per land sterk uiteen. In Amerika frituurt men nog in ongezonde, deels geharde vetten, waar nu een schadeloosstelling van miljoenen dollars over moet worden betaald. In Nederland zijn die allang de deur uit. Dat maakt McDonald’s Nederland gezonder dan het moederbedrijf. "Al negen jaar geleden zijn we overgestapt op plantaardige oliën in onze frituur", vertelt woordvoerder Dirk van den Bogaard aan P+.

McDonalds heeft een periode zijn plantaardige frituurvet gearomatiseerd met rundvleesextract maar is daar schielijk mee gestopt vanwege kritiek van vegetariërs. Mogelijk werd dat extract gebruikt omdat er vroeger veelal in rundvet werd gefrituurd. Het is mijn voorkeur nog steeds om verzadigd frituurvet te gebruiken, waaronder ongeharde palm- en kokosolie, omdat ze het beste resultaat geven. Niet alleen vanwege de smaak maar ook voor de gezondheid zijn het de beste vetten om in te frituren. Als vegetariër zou je dus best voor kokos- of palmvet kunnen kiezen. Reuzel is, natuurlijk voor niet-vegetariërs, lekker om aardappeltjes in te bakken maar niet zo geschikt om in te frituren omdat het minder goed grote hitte kan verdragen. Onder druk van de olieverwerkende industrie werden in de vijftiger jaren dierlijke en later alle verzadigde vetzuren ongezond verklaard. Nonsens natuurlijk, want daar was geen enkel wetenschappelijk bewijs voor en dat ontbreekt nog steeds, in weerwil van de officiële propaganda. Als alternatief werd voor kunstmatig geharde plantaardige olie gekozen, met inderdaad uitstekende bak- en smaakeigenschappen. Echter, de toen al geuite kritiek op deze geharde vetten, die veel transvetten bevatten en daarom bijzonder slecht voor de gezondheid zijn, werd verdoezeld uit commercieel belang. Daardoor hebben die plantaardige vetten tientallen jaren een aanslag op onze gezondheid gepleegd. De laatste jaren moet alles weer vloeibaar. Dat slaat ook al nergens op, want niet de consistentie maar de soort vetzuren bepaal of een vetsoort gezond is. Echter, maar al te graag scheert de margarineindustrie transvetten en van nature harde vetten over één kam, terwijl er met die instabiele plantaardige olie veel meer mis dan met de van nature harde vetten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100