Waarom krijg ik diarree van olijfolie?

Ik zie dat deze vraag een paar jaar geleden ook is gesteld, maar misschien zijn er inmiddels meer mensen die hier iets over kunnen zeggen.
Olijfolie wordt tegenwoordig in veel restaurants gebruikt. Als ik vergeet aan te geven dat ik mijn vlees er niet in gebakken wil hebben, zit ik een half uur later op toilet en kan daar dan wel een paar uur blijven zitten.
Nu het vaak gebruikt wordt, vraag ik me af of er niet heel veel mensen last van hebben. Ik kan me niet voorstellen dat ik een uitzondering ben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Sommige mensen kunnen bepaalde voedingsmiddelen niet verdragen. Dit wordt voedselintolerantie genoemd. Door het consumeren van dat middel kunnen bij hen darmklachten zoals buikpijn, buikkrampen en/of diarree ontstaan. Als de oorzaak jou bij intolerantie is, dan kan dat door een test worden vastgesteld. Het is echter vreemd als alleen olijfolie de oorzaak zou zijn. Mogelijk kan je dan ook geen olijven eten, en etenwaren waar olijven in verwerkt zitten zoals bijvoorbeeld tapenade. Dat zou je eens moeten proberen.

Ondertussen heb ik wat zitten zoeken en ik kan je de volgende antwoorden geven. (a) ja, er zijn best veel mensen gevoelig voor olijfolie; maar grappig genoeg is olijfolie wel iets waar je aan kunt wennen. We komen vaak in Griekenland waar men erg veel olijfolie eet. Toeristen hebben er veel meer moeite mee dan Grieken -- oorzaak: gewenning. Dit ligt in dezelfde sfeer als ' spinazie en spruitjes leren eten'. Wanneer je geregeld olijfolie eet (kleine beetjes) geef je jouw darmen de kans om eraan te wennen. Als je zoekt op 'reizigersdiarree' vind je veel informatie. (b) Er bestaat ook allergie voor olijfolie; maar daar horen symptomen bij die behoorlijk ernstiger zijn dan die jij beschrijft; onder meer jeuk aan de ogen. Zie de bron (c) gezien de manier waarop je jouw vraag stelt -- heb je ooit geprobeerd wat er gebeurt als je een theelepel olijfolie eet op je nuchtere maag, zonder dat er andere voeding in het spel is? Bedenk dat olijfolie vooral in mediterrane gerechten wordt gebruikt, vaak in combinatie met knoflook, oregano e.d. Probeer uit te sluiten dat een van die andere dingen de boosdoener is. Doe je dat niet, dan kom je, met de beste bedoelingen, misschien toch niet verder. Tenslotte nog even een vraag die je misschien erg flauw vindt: is het vlees dat in die olijfolie gebraden is, van goede kwaliteit en is het goed gaar? Ik hoop dat je er iets verder mee komt!

Bronnen:
http://allergieslist.com/olive-oil-allergy...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100