Komt de fooi als je met pin betaalt nog wel bij het bedienend personeel aan?

Vroeger was er fooienpot in veel horeca met fysiek geld die na de dag oa over het bedienend personeel werd verdeeld.

Nu word er voor een deel gepint en is het voor mij niet duidelijk als ik pin of de fooi die ik extra geef ook daadwerkelijk apart word gehouden en met andere alle andere digitale fooi direct uitkomt bij het bediend personeel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat komt niet terecht bij het personeel, je kunt beter je fooi contant geven. Of de eigenaar van de zaak moet zo netjes zijn, dat uitrekent hoeveel fooi er gegeven is en dat alsnog in de fooienpot deponeren, ik denk niet dat die er zijn.

De fooi via pin zorgt voor een kasverschil: er is meer betaald dan dat er is aangeslagen en dat geld is niet uit de kassa gehaald. Aan het eind van de dag kan het geld genoteerd worden en aan het eind van de maand/week/half jaar in de fooienpot worden gedaan en uitbetaald. Ook kan het in principe uit de kassa worden gehaald, maar dit heeft als gevolg dat de contante kas niet meer klopt met de contante inkomsten en ook als gevolg dat de kassa leger is dan wellicht handig is voor de volgende dag - bijvoorbeeld om te wisselen. Dus in principe is meteen duidelijk dat er fooi is gegeven.

Nee, reken daar maar niet op. De fooi is bedoeld voor het personeel maar voor de ondernemer is het soms moeilijk om af te blijven en aan de medewerkers door te geven. Ik heb heel wat ondernemers meegemaakt die meenden dat de fooi voor hen was en niet van plan waren de fooi aan aan het personeel te geven. Ik heb met de brache te maken gehad. Zelf reken ik vaak af per pin of creditcard en geef de fooi cash en dat werkt prima. Vergeet niet dat de fiscus in bepaalde gevallen de medewerkers belast met een fictief bedrag aan inkomsten uit fooien( het zg fooienbesluit). Dus is het wel zo fijn als de medewerkers die fooien dan ook echt krijgen.

Ja , dit komt wel bij het personeel . Ze hebben 1 fooienpot waar al het personeel in mee deelt . Ook bij pinbetalingen gaat de fooi daarin

Bij de restaurants waar ik gewerkt heb, moest het personeel aan het eind van de dag de omzet afdragen die ze volgens de kassa gedraaid hebben. Dat kan met pinbonnen of contant geld, zolang het totaalbedrag maar klopt met de kassa. Het bedrag wat overblijft is de fooi, of dat nou gepind is of contant afgerekend. Het bedienend personeel droeg wel een deel af aan de keukenbrigade, maar de rest hielden ze zelf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100