Moet je wel of niet de olie laten uitlekken bij ingeblikte tonijn?

In recepten staat vaak dat je tonijn uit blik in (zonnebloem-)olie eerst moet laten uitlekken, maar dan vervolgens weer zelf (zonnebloem-)olie moet toevoegen? Is de olie uit het blik niet goed of minder lekker?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je alleen de tonijn wilt gebruiken, kun je de olie beter laten weglekken. Anders niet. Het vet van de vis lost enigszins op in de olie. Dit betekent dat gezonde vetten in de vis (Omega-3) met de zonnebloemolie kunnen wegspoelen als je deze afgiet.

Bronnen:
https://rangeofmotion.net.au/tuna-oil-brin...
https://cleanplates.com/everyday-cooking/h...

Je kunt ervoor kiezen om de olie weg te gooien, of (her) te gebruiken. Het is olie met vooral een vissmaak - dus je kunt het gebruiken om extra vissmaak te krijgen aan je gerecht, of, als je het weggooit, om de vissmaak wat te temperen. Lekker of minder lekker ligt aan degene die het proeft! Ik gebruik de olie van tonijn altijd om bijv. toe te voegen aan het pastawater, waar ik tegen het "plakken" altijd wat olie bij doe. Met de olie uit een blikje ansjovis maak ik ansjovis-boter - beetje van de olie toevoegen aan boter of margarine - lekker op bijv. stokbrood!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100