Is een tosti ongezonder dan een boterham met ham en kaas?

Ik maak best wel vaak een tosti tussendoor. Daar doe ik dan 1 plak ham, 1 plak kaas en tussenin een laagje ketchup. Vervolgens bak ik 'm in de pan. Is dat ongezonder dan een 'normale' boterham met ham en kaas?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als jij je normale boterham op dezelfde manier bouwt als je tosti, verandert er niets aan de voedingswaarde. Zeker niet als je 'm in een tosti-ijzer klemt. Jij bakt de tosti echter in de pan waardoor je dus extra calorieën binnenkrijgt vanwege de olie. Daar is op zich niets mis mee. Het soort olie geeft aan of dit een verantwoorde (olijfolie) of wat meer onverantwoorde (roomboter) keuze is. Acrylamide is vooral schadelijk als je er grote hoeveelheden van binnenkrijgt. Daarnaast zouden mogelijke aangebrande korsten kunnen leiden tot een verhoogd risico op kanker, maar dit zou ook evengoed in het tosti-ijzer kunnen gebeuren. Al met al: nee, een tosti is niet per definitie ongezonder dan een boterham met ham en kaas.

natuurlijk is het altijd ongezonder door de saus wat er op zin. maar verder heeft het niet veel verschil. het ligt eraan hoeveel saus er op gaat,

Wanneer je zetmeelrijke voeding verhit en bruin laat kleuren, ontstaat er acrylamide. Te veel acrylamide kan kankerverwekkend zijn. Als je je tosti dus lekker bruin bakt, is dat ongezonder dan een ongebakken tosti. Maar er is nog veel onduidelijk over hoe ongezond het dan is.

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/ac...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100