Is mijn oven 45x21x42cm groot genoeg om een 4-5 kg kalkoen in te braden?

Goede middag,
Ik wil voor de eerste maal een kalkoen braden in mijn combi hetelucht oven Bauknecht type EMCHD 7244 (formaat 45Lx21Hx42D cm binnenafmetingen)
De kalkoen zou ong 4-5 kg wegen (voor 10 personen)
de vraag is zou die combi oven geschikt zijn om zo een massa vlees op te warmen (duurtijd 4-5 uur) want er schiet niet veel vrije ruimte meer over om de hete lucht te laten circuleren of kan dit wel
of welk maximum gewicht/volume zou erin mogen zodat dit toch zou lukken
Met vriendelijke groeten en bedankt voor antwoord retour
Marcel Bland

Weet jij het antwoord?

/2500

De oven is wel krap, maar als er aan de randen ruimte overblijft om de lucht te laten circuleren, kan het. Mijn ervaring met combi ovens is dat ze alles kunnen, maar niks echt goed. Meet dus goed met een oventhermometer of de ingestelde temperatuur ook gehaald wordt. En net als altijd bij koken, hou in de gaten wat er gebeurd, keer de kalkoen na een uur om, want ook in een grote oven wordt het vlees het snelst bruin waar de heteluchtventilator zit. De kalkoen is gaar (idd een uur per kilo is de richtlijn) als er helder vocht uitkomt of je meet met een vleesthermometer (kerntemperatuur moet 70-72 graden zijn). Zelf leg ik er altijd ontbijtspek overheen zodat de kalkoen niet uitdroogt. Als je oven het toestaat kun je eventueel de heteluchtfunctie en magnetron tegelijkertijd gebruiken (in mijn oven kan dat en werkt het goed), het vlees gaart dan goed tot in de kern. Ik lees de maten nog eens goed en natuurlijk gaat een kalkoen van 5kg nooit passen in een hoogte van 21cm, zonde van het beest.

Toegevoegd op 10 november 2019 13:09: tekst

De combi-oven is véél te krap voor zo'n groot stuk vlees. Bedenk ook, dan ondanks de luchtcirculatie de verwarming komt van de grill-spiraal boven in de oven. Vooral de bovenkant van het vlees ligt dan véél te dicht bij het gloei-element en elke vijf minuten draaien is geen optie. Een normale grote oven met boven- en onder-warmte is voor dit soort gebraad veel beter betrouwbaar; zeker als je een vleesthermometer gebruikt.

Als je het gevogelte mooi uitbalanceert aan het draaispit moet het wel kunnen ja. Als er onverhoopt toch verbrande delen op de uiteinden komen kun je dat verwijderen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100