Hoe gaar moet spaghetti eigenlijk zijn?

Vaak laat ik het langer koken zodat het lekker zacht is, maar mijn vrienden vinden het maar niks als ik het voor ze maak.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"La pasta non aspetta", oftewel: de pasta wacht niet. Zodra de pasta perfect al dente is, moet hij worden opgediend. Te lang doorgekookte of afgekoelde pasta staat voor een Italiaan gelijk aan een halsmisdaad. Je vrienden hebben dus gelijk. Toegevoegd na 2 minuten: El dente Bij pastagerechten duidt men dit vaak aan met de Italiaanse term al dente. Als pasta's te lang gekookt hebben, laten ze meel los en worden daardoor plakkerig, wat met name het eten lastig maakt. Testen of spaghetti gaar is door een sliert ergens tegen aan te gooien en te kijken of deze blijft plakken, voldoet dan ook niet. Beter is tijdens het koken af en toe in een sliert te bijten, er de tanden in te zetten. Zodra de kern niet meer ongekookt aanvoelt is de pasta klaar. Dente is het Italiaanse woord voor tand, vandaar de term. Het is vooral belangrijk de pasta altijd te koken in een grote pan met veel water en voldoende zout. Als de pasta dan in het kokende water wordt gedaan, koelt het water bijna niet af en is meteen weer aan de kook. Dat maakt het gemakkelijker de correcte kooktijd vast te stellen. Toegevoegd na 1 uur: Ik neem aan dat je met "moet" de door professionele koks gehanteerde kookwijze bedoelt.

Bronnen:
https://ciaotutti.nl/italiaans-eten/produc...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Beetgaar

Er is geen "moeten". De een houdt van beetgare pasta die nog stevig is, de ander van doorgare pasta die zachter is. Er zijn geen wetten of regels, slechts persoonlijke voorkeuren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100