Kan ik een ovenschotel van te voren klaarmaken en later in de oven zetten?

Ik wil een ovenschotel maken met kip, paprika, champignons en aardappelpuree.
Kan ik deze nu al maken, en dan voor het eten in de oven zetten tot het goed warm is en de kaas bovenop gesmolten is?

Toegevoegd na 2 minuten:
De kip zijn kipfilets in kleine stukjes gesneden. Zonder bot dus.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vrijwel elke ovenschotel is van tevoren voor te bereiden, ik bereid hem wel eens de avond ervoor al indien ik weinig tijd heb de volgende dag...dat gaat heel goed. De kip moet je uiteraard wel eerst voorbakken in de koekenpan zodat hij wel een bruin kleurtje heeft, maar nog niet helemaal gaar is. Ook de groenten even voorbakken en de puree moet uiteraard ook gemaakt zijn. Dan kan je de schotel opbouwen in een ingevette ovenschaal. Laat alles goed afkoelen voor je de schotel in de koelkast zet en strooi er nog geen kaas over. Dek de schotel goed af, want de koelkast droogt uit! De volgende dag als je hem gaat opwarmen, warm je de oven voor op 175-180 graden C. (hetelucht) en strooi je de kaas erover. Zet hem dan 20-30 min. in de voorverwarmde oven, tot de kaas de gewenste kleur heeft of gesmolten is. Toegevoegd na 6 minuten: Zet de schotel altijd in de koelkast en dus nooit in de oven als je hem langer bewaart. Schadelijke bacteriën voelen zich erg prettig bij warmte en vermeerderen zich dan razendsnel. In de koelkast zijn ze niet langer zo actief en gaat het bederf of besmetting een stuk langzamer. Daarom bewaren we bederfelijke producten juist altijd in een koude koeling!

Dat kan prima, bewaar de schotel wel op een koele plek tot je hem in de oven zet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100