Kunnen gerechten die uit de oven komen worden ingevroren?

Zoals een zelfgemaakte lasagne die al helemaal afgebakken is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat kan. Maar je moet wel zorgen dat de schaal door en door afgekoeld is voordat je hem in de vrieskiast zet. Anders heb je het risico dat eten in de buurt half ontdooit en dan weer bevriest en daardoor aan kwaliteit verliest. Het is ook belangrijk dat je het eten goed inpakt om te voorkomen dat het voedsel uitdroogt en de kwaliteit verminderd. Ik doe dit vaak om in drukke weken toch gezonde maaltijden op tafel te zetten van goede kwaliteit en met goede ingredienten.

Je vraag is niet te beantwoorden met een simpel ja of een nee. Je volledig afgebakken Lasagne zou ik niet invriezen daar je pasta bij het weer opwarmen overgaar (en heel waarschijnlijk nogal papperig) zal worden en ook je korst zal niet echt lekker meer zijn. Je kan je Lasagne wel invriezen als hij nog niet in de oven is geweest, laten ontdooien en dan de oven in voor zolang als nodig, dan de kaas erop en gratineren. Andere ovengerechten (denk dan aan een jachtschotel) kan je dan weer wel invriezen na bereiden echter wel in acht nemen dat als je van plan bent je ovenschotel na bereiding in te vriezen je de schotel niet gratineert. De reden dat je een schotel best niet kan gratineren voor invriezen is vrij simpel, als je de schotel nadien weer in de oven schuift zal je heel waarschijnlijk een verbrande korst overhouden. Echter als je van plan bent de schotel in te vriezen dan zou ik de schotel afmaken tot zover als hij de oven in kan en dan invriezen. Dit zal de smaak en de structuur ten goede komen en het bespaart je nog energie ook. In ieder geval smakelijk.

Over het algemeen kan volgens mij alles wat al klaargemaakt is, weer ingevroren worden. Maar met de ene gerecht kan het beter dan met een ander. Laatst had ik sperziebonen ingevroren, omdat er veel te veel overbleef. Alleen de keer toen ik het weer ontdooide, smaakte het echt nergens naar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100