Hoe kan je er voor zorgen dat je heel snel groenten kan snijden met de mes?

Vaak zie je op TV chef-koks of tellsell programma (waarbij ze reclame doen voor bijv. messen) dat ze supersnel (zonder te kijken!) groente snijden. Dus terwijl ze het publiek aankijken of in de camera kijken hebben ze bijv. een wortel in flinterdunne plakjes gesneden in een paar seconden.

Ze zeggen weleens; oefening baart kunst. Maar ik heb jaren in de HoReCa gewerkt (oa. als hulpkok) en ik heb dat nog steeds niet onder de knie. Ik wil dat wel ooit onder de knie krijgen, ongeacht hoeveel tijd/moeite het kost.

Is er een manier om dat te oefenen? Of is het gewoon 'oefening baart kunst' dus zoveel mogelijk keren oefenen. Ik ben bang dat het meer is dan alleen dat.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is een kwestie van een goed mes, dat op de juiste manier vasthouden, recht voor de snijplank staan en je vingers van je andere hand goed houden, verder is het oefenen. oefenen en oefenen.

Bronnen:
www.videopedia.nl/index.php?do=v&id=228

Vingers linkerhand naar binnen krollen. Mes aanscherpen net voor het snijden. Wijsvinger rechterhand op heft mes en dan een ritmische gebalanceerde beweging bij het snijden : eerst traag en dan sneller. Dus combinatie van techniek, werkmiddel en vaardigeheid. En oefenen tot je er bij neervalt.

Op de site van Albert Heijn staan goede instructiefilmpjes, daar kan je veel aan hebben. Gebruik een groot en zeer scherp mes ( botte messen zijn echt gevaarlijk!!) en een houten of kunststof plank. Werk eerst heel erg langzaam. Houd de linkerhand als een klauwtje, vingers naar achteren. Zet het mes bijna met de punt op de plank en wals het mes dan naar voren. Zo snijd je met het hele mes, dus optimaal resultaat. Alleen oefening maakt dat je het even rap kunt als een professional.Begin daar niet aan, je bent zo een vinger kwijt. Langzaam!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100