Bestaan er zoete taarten zonder eieren en koemelk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Youtube > beautylabNL > witte chocoladetaart met bastogne... het is geen taart dat je moet bakken, maar hij is heerlijk

Ja hoor. Zo bak ik bijvoorbeeld appeltaart. Deeg alleen van meel, suiker, boter en eventueel een druppie water , en de vulling spreekt voor zich. Het is alleen wel (lekker) knapperig gebak. Dat is basis zandgebak-deeg (vier delen meel, drie delen boter, twee delen suiker) (6-4-3 kan ook). Een ei maakt het iets brosser, maar is een variátie op het basisrecept. Ook gistdeeg (zoals in originele vlaaien) hoeven geen eieren in, al is een scheutje melk wel noodzakelijk, maar dat kun je vervangen door sojamelk. Dat is - door de gist - uiteraard luchtiger dan zandtaartdeeg. Behalve met appel/fruit kun je een dergelijke taart natuurlijk met alle mogelijk zoete vullingen vullen. Slagroom, banketbakkersroom, custard, kwark, wat je lekker vindt. Allemaal zoet, allemaal lekker. Een kwarktaart (ook zoet) maak je eenvoudig met een bodem van verkruimelde en met gesmolten boter vermengde koekjes. Daarvoor kun je prima koekjes nemen die zonder ei of melk gebakken zijn. (Biscuit of zandkoekjes bijvoorbeeld). Wil je echter zacht, luchtig, cake-achtig gebak, dan zul je echt eieren moeten gebruiken. Dat is eigenlijk het enige basis-gebak dat nu eenmaal op eieren gebaseerd is.

Ja hoor, er zijn genoeg mensen die glutenvrij, dan wel lactose vrij en eiloos door het leven moeten gaan. die hebben zo hun recepten, want voor alles is wel een vervanging te vinden. Voor een taart; Meng 350 gr. bloem (Shar is gluten-/lactosevrij), 1½ zakje bakpoeder, 45 gr. custardpoeder, 2 zakjes vanillesuiker en 225 gr. witte basterdsuiker door elkaar en maak een kuiltje in het midden. Smelt 150 gr. plantaardige margarine en doe hier 3 dl. water (300 ml) bij. Giet deze vochtige bestanddelen in het kuiltje en mix alles 5 min. Doe dit beslag meteen in een ingevette , met bloem bestoven ronde vorm van 22 cm of doe het in een cakevorm. Bak hem in het midden van een voorberwarmde oven van 180 graden C. gedurende ca. 1 uur en een kwartier. De ovendeur niet openen tot de tijd bijna verstreken is, controleer even met een breinaald of prikker of hij gaar is. Komt de prikker er droog uit , dan is hij gaar. De taartbodem of cake kan je nu doorsnijden en vullen of in plakjes snijden, nadat je hem eventueel geglaceerd hebt. Van custardpoeder en water kan je ook weer een vulling maken of van botercrème. Een glazuurlaag maak je ook door poedersuiker met vruchtensap of simpel water aan te roeren.

Jazeker, honderden. Alle taarten die veganistisch zijn, bevatten geen eieren en koemelk. En er zijn in kookboeken en op internet honderden veganistische zoete-taartrecepten te vinden. Er zijn zelfs een heel aantal veganistische kookboeken die zich puur richten op taart en gebak: http://wiki.veganisme.org/index.php?title=Veganistische_Kookboeken#Kookboeken_die_zich_.28vooral.29_richten_op_zoete_recepten_.28taart.2C_koekjes.2C_toetjes.2C_ijs.2C_etc..29: Mijn aanrader is Vegan pie in the sky, van Isa Chandra Moskowitz en Terry Hope Romero, hun recepten zijn altijd waanzinnig heerlijk (alleen wel helaas Engelstalig). Op hun website staan ook veel van hun recepten, volgens mij geen taarten, maar wel cupcakes, koekjes, muffins, etc., dus misschien kan je daar ook wel wat mee: www.theppk.com/recipes/ Nederlandstalige kookboeken die zich puur richten op zoetigheden, zijn Lisette in Luilekkerland - Het Ecofabulous Bakboek, van Lisette Kreischer (http://www.lisettekreischer.com/boeken-lisette-in-luilekkerland), en Klein veganistisch toetjesboek, van Mirjam Vaes. Hier nog een (lang niet complete) lijst met blogs en websites met veganistische recepten: http://wiki.veganisme.org/index.php?title=Websites_met_veganistische_recepten Lang niet allemaal hebben ze ook taartrecepten natuurlijk, maar ik weet zo niet uit mijn hoofd welke dat wel en niet hebben. Je kan ook op Google zoeken op vegan pie, daarmee vindt je er ook veel. Toegevoegd na 3 minuten: Mijn bovenste link gaat blijkbaar niet helemaal goed, je moet bovenin in het overzicht even klikken op '1.3 Kookboeken die zich (vooral) richten op zoete recepten (taart, koekjes, toetjes, ijs, etc.)', of zelf even een stuk naar beneden scrollen naar het juiste lijstje.

ja zeker, taarten gemaakt van Bladerdeeg . vraag je banketbakker er maar naar, hij maakt ze graag voor je

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100