Is het goed als ik een gebruikte snijplank met koud water afspoel naar gebruik,voor ik hem weer gebruik voor wat anders te snijden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kan in sommige gevallen, zoals groenten, maar na het snijden van kippenvlees raad ik het zeer sterk af. Dit omdat je van rauw kip salmonella kan oplopen. Dit geldt trouwens ook voor het mes waarmee de kip is gesneden.

Dat kan niet als je vlees, vis of kip gesneden hebt en daarna wil je iets snijden wat rauw blijft. Na groenten kun je wel nog weer een keer groenten snijden na het afspoelen.

een snijplank die je gebruikt hebt om groenten te snijden kan je goed met water afspoelen maar daarna moet je hem neit gebruiken om vlees op te snijden. tegenwoordig heb je allemaal gekleurde snijplankjes rood voor vlees groen voor groenten blauw voor vis wit voor brood

Heel kort: neen in geen geval. Diegenen die anders beweren mogen zeker niet in een professionele keuken aan de slag (in elk geval toch niet in de mijne) De plank afspoelen met zeer heet water kan wel. Dit is om kruisbesmetting tegen te gaan. Hiermee wordt bedoeld dat je geen microscopische beestjes van het ene voedingsmiddel naar het andere overbrengt. Zeker na het kuisen van vis is dit belangrijk daar steeds de mogelijkheid bestaat dat de vis parasieten in zich draagt.

Je moet een snijplank na gebruik direct goed reinigen met het liefst kokend water en daarna reinigen in een heet afwassopje. Vrijwel alle bacteriën worden pas door kokend water vernietigd. Koud water doet ze niets. Ik leg mijn vleesplank zelf altijd na het snijden van rauw vlees in de gootsteen, stop erin en giet er kokend water uit de waterkoker overheen. Later gaat hij gewoon mee met de afwas. Toegevoegd na 5 minuten: Bij mijn groenteplank kijk ik niet zo nauw, die spoel ik af, wel onder warm water. Met koud water blijft ook de geur van bijv. uien langer hangen, daarom neem ik geen koud water, en draai hem om voor een andere groente omdat die kant dan nog droog is. Bij mij moet het snel gaan en steeds alles afdrogen leidt me teveel af. (^-^).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100