Limburgse pudding-aardbeien-kruimelvlaai;
Deeg;
200 gr. bloem, snufje zout, 20 gr. verse gist, 15 gr. boter,
2 el. olijfolie, 1 dl. melk,2 el. basterdsuiker, 1 eidooier.
Los de gist op in wat lauwe melk (niet echt warm!)
Strooi wat zout onder in een kom en zeef hier de bloem over.
Maak een kuiltje in de bloem en voeg hier de boter, olie, suiker, eidooier en het gistmengsel bij.
Kneed het geheel tot een glad,soepel en luchtig deeg met de hand of de mixer met deeghaken. Het gaat ook prima met de keukenmachine als je die hebt.
Kneed het deeg dan nog even met de hand door op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan je handen doe nog wat bloem erbij, is het te stijf dan nog wat melk erbij.
Zet het dan afgedekt weg op een warme, tochtvrije plek om te rijzen.
Roomvulling;
5 dl. koude melk, 15 gr. maizena,15 gr. custard, 3 zakjes vanillesuiker.
Maak een papje van enkele lepels melk met de maizena en custard.
Breng de rest v.d. melk met 2 zakjes vanillesuiker aan de kook.
Neem de melk v.h. vuur en roer er het papje door.
laat de pudding nog even doorkoken terwijl je roert en zet het vuur uit.
Strooi het andere vanillesuikerzakje over de pudding om velvorming te voorkomen. Laat de pudding afkoelen.
Kruimels maken;
Meng 110 gr. suiker en 150 gr. bloem in een kom en voeg
100 gr. koude roomboter toe.
Snijd de boter in het bloemmengsel klein.
Wrijf vervolgens met je vingers de boter in het suiker/bloemmengsel fijn.
Blijf wrijven tot alles helemaal gemengd is en als kruimels aan elkaar hangt.
Vorm vullen;
Kneed het deeg na het rijzen nog even door.
Rol het uit tot een ronde lap die de hele vorm bedekt
(ca.32 cm).
Bekleed de vorm met het deeg en verwijder het overhangende deeg door er met de deegroller overheen te rollen. (over de rand v.d. vorm)
Prik het deeg hier en daar in met een vork.
Verdeel de pudding over de vorm.
Druk er nu halve (gesuikerde als je van zoet houdt)aardbeien in en strooi de kruimels erover.
Wil je een dikke aardbeienlaag, neem dan een dunne laag pudding. De rest is ook lekker als toetje.
Bak de vlaai in een voorverwarmde oven
elektrisch=230 graden C.
hete lucht= 190 graden C.
Zet een (ovenvast) schaaltje met water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt.
Kijk na 20 min. en draai de vlaai als jouw oven ongelijkmatig bruint.
De vlaai is na ca. 25 min. gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm.
Haal de vlaai direct uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen.
- Bronnen:
-
http://limburgse.vlaairecepten.nl/index.ph...