Ingrediënten:
■500 gr kippengehakt
■1 ei
■3 el broodkruim of paneermeel
■1 à 2 pijpajuintjes, fijngehakt (of sjalotje)
■1 à 2 tl paprikapoeder, currypoeder of kipkruiden
■1 tomaat, in schijfjes
■blaadjes sla, al dan niet gemengde, grof gesneden
■¼ komkommer, in schijfjes
■rode paprika, in blokjes
■zoet maïs, uit blik
■olie of boter
■4 broodjes (zie kooktip 1)
■4 el (light)mayonaise
■2 el (magere)yoghurt
■citroensap
■versgemalen zwarte peper en zeezout
Bereidingswijze:
•Meng het gehakt met het ei, het paneermeel, pijpajuin en paprikapoeder (kan ook met currypoeder of kipkruiden: een kwestie van smaak). Breng op smaak met peper en zout.
•Blijf het geheel met de hand kneden totdat het een compacte massa is en alles goed gemengd is.
•Verdeel het gehakt in vier, rol er balletjes van en duw ze daarna plat tot een burger, met dezelfde diameter als het broodje (zie kooktip 2).
•Verhit wat boter of olie in een pan, leg er de burgers in en bak aan beide zijden goudbruin en gaar in 4 à 5 minuten per kant. Laat de burgers uitlekken op keukenpapier (zie kooktip 3) en houd warm onder folie.
•Snijd ondertussen de broodjes open en rooster beide helften met de binnenkant naar beneden.
•Meng de mayonaise, yoghurt en wat citroensap door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
•Bestrijk de onderste helft met het mayonaisemengsel, bestrooi met wat maïs en paprikablokjes en beleg met slareepjes.
•Leg de kipburger erop met een schijfje tomaat en een plakje komkommer er bovenop.
•Dek af met de bovenste helft van het broodje (eventueel met tomatenketchup bestrijken).
Serveertips:
•Serveer en als het even ongezond mag zijn nog met een lekker portie dikke frietjes, beide met de handen gegeten.
Kooktips:
1.Broodjes: kleine Ciabattabroodjes, hamburgerbroodjes, pistolets, maanzaadbroodjes,… Naar smaak dus.
2.Als men kant-en-klare kipburgers gaan halen heeft in het warenhuis of bij de slager, dan strooit men de pijpajuin samen met de maïs en paprika over de mayonaise.
3.Men kan de burger ook laten afkoelen en het broodje verder afwerken zoals hierboven beschreven. In dat geval kan men het broodje meenemen op picknick.
4.Men kan het mayonaisemengsel vervangen door tomaten- of curry ketchup, curry mayonaise, joppiesaus, cocktailsaus, knoflooksaus,… gewoon naar eigen keuze.
5.Men kan de maïs en paprikablokjes ook mee onder het gehakt mengen.
Toegevoegd na 1 minuut:
http://kookrecepten.wordpress.com/2007/09/10/broodje-kipburger/