wat te doen tegen teveel rook in de barbecue?

Beroepshalve sta ik regelmatig aan een mobiele barbecue buiten om worsten te bakken. Die barbecue werkt op gas en de worsten zijn diepgevroren en worden eerst in de oven ontdooid, en dan afgebakken op de barbecue. Maar regelmatig heb ik te veel rook op de barbecue. Er liggen soms wel meer dan 20 worsten op, en het rookt zeer erg, en soms ook vlammen. Wat kan ik daaraan doen om minder rook te hebben, moet ik ze langer in de oven laten bakken? Minder opleggen is geen optie want als er veel klanten zijn moet het toch vlug gaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De rook wordt veroorzaakt door vocht en vet dat uit de worsten druipt. Worsten zijn nu eenmaal behoorlijk vet. Je kunt dit voorkomen door de worsten vooraf helemaal voor te garen, bijvoorbeeld door ze te wellen in heet water. Een andere optie is voorkomen dat het vet in de vlammen druipt, door aluminiumfolie op de barbecue te leggen.

De vetopvangbak met water vullen helpt ook erg goed. Toegevoegd na 23 minuten: Dit uiteraard bij een elektrische bbq. Bedenk dat hoe groter de afstand is tussen vlees en houtskool, hoe beter. Stel het rooster dus hoog genoeg in en leg het vlees er pas op als er geen vlammetje meer te zien is en er een laag as op de gloeiende houtskool ligt. Maak 2 zones; aan één kant een hete zone met een dikke laag gloeiende houtskool 15-20 cm, aan de andere kant een dunnere laag. Laat het vlees eerst 15-20 sec. dichtschroeien op de heetste gloeizone. Daarna verhuis je het vlees naar de zachtere gloed van de bbq. Hier mag het rustig verder roosteren. Rood vlees moet echter sneller bakken dan kip of wit vlees. Het moet dus dichter bij het midden van de gloed blijven. Als de bbq. lang duurt kan het zijn dat je houtskool toe moet voegen. Voeg het bij de 'rustige' kant en schuif het nadien naar de hetere zone verder. Alleen worsten mag je inprikken tijdens de bbq. Dit geeft wel een risico op druipend vet. Leg ze daarom op opvangschaaltjes. Die alubakjes met gaatjes erin. Scheelt ook met schoonmaken! Toegevoegd na 55 minuten: Oeps, ik zie net dat het een gasbarbecue betreft. Een goede optie is om cook-chips te gebruiken. Dit is een speciaal soort houtskool wat erg lang brandt en geen rook afgeeft. Het is op basis van bamboe. www.beslist.nl>tuinartikelen. www.barbecueshop.nl Hier kun je info zoeken of kopen. Toegevoegd na 1 uur: Bij de site alleen even cook chips bij de zoekfunctie intypen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100