Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Kiemplantjes, zoals waterkers, alfalfa, rucolakiemen. Pittige mini-plantjes die je als smaakmaker of ter garnering bij je eten doet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Cress is een andere (culinaire) naam voor kiemplantjes. Het zijn dus plantjes die geoogst worden, kort nadat de zaden zijn ontkiemt.
(Lees meer...)
bamibal
12 jaar geleden
Het zijn kiemplanten van zaden of groenten. bijvoorbeeld de affilla cress is van de doperwt. de meeste smaken worden in Nederland gekweekt maar plantjes zoals Shiso Purpre werden in Aziatische landen al eerder gebruikt.

Bijna alle geweekte cressen worden gekweekt in Nederland bij Koppertcress.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Cress zijn ontkiemde zaadjes van bijv. groenten en kruiden. Makkelijk zelf te maken door in een schoteltje of bakje/doosje een laag keukenpapier te leggen of katoenen stof, dat minimaal ½ cm. dik is en op maat geknipt. Ik noem dit de voedingsbodem.
Doe kraanwater op deze voedingsbodem en laat het intrekken. Giet het overtollige water af.
Zaai nu op de natte bodem het zaad regelmatig maar dicht uit. Zet een dekseltje op het doosje met erin geprikte gaatjes of neem plasticfolie met gaatjes erin, zodat de luchtvochtigheid goed is en de plantjes rustig kunnen kiemen. Zet op de vensterbank, waar het meeste licht valt, mar niet in de volle zon.
Na 2-5 dagen ong. gaan ze kiemen, neem het deksel eraf en spray er met de plantenspuit weer wat vocht bij. Niet te nat maken want dan krijg je schimmel. Het moet alleen vochtig blijven. Dagelijks even het schoteltje draaien, zodat alle plantjes veel zonlicht krijgen.
Dagelijks controleren op vochtigheid en na 10 dagen kan je er met de schaar of een mesje al van oogsten.

Soorten; Tuinkers, waterkers, alfalfa, basilicumcress, bietjescress, taugé, mosterdkers,rucolacress en nog veel meer soorten.

Maar ook uit bonen en granen kan je kiemplantjes trekken,
zoals uit tarwe,rogge en gerstkorrels en uit erwten, linzen en diverse bonen. De mung-aduki- en sojabonen zijn er oa bekend om.

Je kunt diverse soorten in de tuincentra, reformwinkels en in grote supermarkten vinden . Let wel op de beschrijving op het zakje want sommige soorten wellen al binnen enkele uren en anderen hoeven niet eerst te wellen en kan je het water direct afgieten.
(Lees meer...)
amc
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding