Waarom zetten sommige mensen de net gemaakte erwtensoep (snert) in bed?

We zijn even in nederland voor de feestdagen, en vandaag heb ik erwtensoep (snert) gemaakt, ik stond even te beppen met een overbuurvrouw en ik vertelde dat ik erwtensoep aan het maken was, en ze zei me vergeet je hem niet een paar uur in je bed te zetten!!!
ik heb veel gehoord, maar erwtensoep in bed is toch nieuw,ik dacht ze een grapje maakte maar ze meende het serieus....
waarom weet ze zelf niet, ook zij heeft t van haar moeder geleerd..
weet iemand waarom het is dan???
ik heb hem toch maar niet in bed gezet, misschien door ongeloof, overigens smaakte de erwtensoep toch wel goed ...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vroeger gebruikten ze ook wel een hooikist voor dit doel. Een kist gevuld met hooi om de warmte goed vast te houden. Je kunt hierdoor je eten gaar krijgen zonder het voortdurend te verhitten. Je moet het eten dan aan de kook brengen en dan in de hooikist (of dus in het bed) zetten.Door de isolerende werking van het hooi of het dekbed, blijft de temperatuur in de pan hoog, en wordt het voedsel gaar. Doordat er toch enig warmteverlies optreedt, is de kooktijd wel langer dan bij permanente verhitting. Gerechten met een lange kookduur op lage temperatuur zoals bijvoorbeeld stoofpotten, soep, rijst en pasta zijn bij uitstek geschikt om klaar te maken met behulp van een hooikist of de dekbedmethode. Kampeerders gebruiken het principe van de hooikist door een pan met aan de kook gebracht voedsel in een slaapzak te wikkelen. Zo is het tevens mogelijk om met één brander een maaltijd in verschillende pannen te bereiden.

Dan blijft het langer heet. HIerdoor kan je de soep korter koken en gaart het na. Hetzelfde kan je bv met rijst ook doen.

Het is gek dat ik dit weet maar dat doen sommigen mensen om de soep even na te laten garen daar word de smaak dan weer beter van

vroeger waren er nog geen elektrische dekens en zelf heb ik vaak rijst laten garen in bed en dan had je gelijk een warm bed misschien is het met de erwtensoep ook zo, een lekker warm bed en de soep kan nog lekker nagaren

Mijn voorgangers gaven al aan dat het is omdat je het dan korter hoeft te koken en toch langzaam gaar wordt. De reden is niet zozeer spaarzaamheid maar een product als erwtensoep heeft de neiging snel aan te branden. korter koken betekend dus minder risico op aankoeken/branden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100