Hoe weet een elektrische eierkoker dat het water op is en dus moet gaan zoemen?

Je meet het water af op de gewenste hardheid van de eieren. Dan gaat er een zoemer af. Maar er is geen tijdklok of iets dergelijks. Dus hoe weet dat apparaat wanneer hij de zoemer moet laten gaat. Op welke wijze wordt dat gedetecteerd?

Toegevoegd na 11 minuten:
Bedankt voor de gv-waardering. Maar is het je ook wel eens opgevallen dat de zoemer pas gaat als de laatste druppels aan het doorkoken en verdampen is.
Dus als de detectie via temperatuur gaat, is deze wel super gevoelig om het verschillen tussen een kokende druppel en geen druppel te meten. Praat je dan niet over 1/10-en van graden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik Ben geen technicus maar een drukmeter lijkt mij vrij logisch Toegevoegd na 38 seconden: Die dus afgaat als de druk van het water lager is Dan de geprogrammeerde waarde

Het water houdt het apparaat onder een bepaalde temperatuur. Als het water op is, wordt het apparaat heter en gaat hij zoemen.

Logisch, lijkt mij. De temperatuur gaat stijgen, als er geen water meer is om voor afkoeling te zorgen.

door een droogkookbeveiliging lijkt mij. vaak zitten er schakelaartjes is met bimetaal. wordt het te heet (water verdampt niet meer, er valt niets meer te verwarmen enkel te verbranden) zorgt de schakelaar met bimetaal ervoor dat het of een zoem afgaat/ of het apparaat uitslaat, of beiden. bimetaal reageert op warmte (zie link)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bimetaal

Er zit een sensor in die kan meten of er nog water in zit.

Voor een rijstkoker gaan bovenstaande verklaringen inderdaad wel op: een rijskoker geeft een vast vermogen af waardoor het water aan de kook raakt en de pan langzaamaan droog kookt. Zodra alle water verdampt is, stijgt de temperatuur (tot boven 100°C) en slaat het apparaat af. Echter een eierkoker werkt wel met een tijdschakeling. De eierkokers die ik ken beginnen al te piepen voordat het water op is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100