Nog nooit gemaakt, maar het lijkt me een uitstekende manier om het op een prettige manier te bestrijden.
Hier volgt een recept:
GEGRATINEERD ZEVENBLAD
Ingrediënten:
'n slamandje vol zevenblad,
1 eetlepel boter of olie,
1 gehakte ui
1 dl groentenbouillon
zwarte peper, nootmuskaat
150 g champignons (of oesterzwammen)
1 eetlepel tarwemeel
1 dl room,
wat geitenkaas (bij voorkeur plakjes van een harde geitenkaas, kan ook worden
vervangen door een geraspte pittige kaas)
Het zevenblad wassen en goed laten uitlekken. De boter/olie verhitten, de ui lichtjes fruiten en het zevenblad en de paddestoelen meestoven. De bouillon toevoegen en de groenten nog een tiental minuten laten sudderen. De bouillon afgieten (bewaren), de groenten even laten uitdampen en in een ingevette ovenschotel doen. De bouillon opnieuw verhitten, het tarwemeel oplossen in een beetje water en samen met de room aan de bouillon toevoegen, kort doorkoken en over de groenten gieten. Bedek met plakjes geitenkaas. Bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde over van 200 graden, daarna nog 5 minuten onder de grill.
In de keuken kun je zevenblad gebruiken in alle recepten waar je ook spinazie voor zou kunnen gebruiken. In soep, salade en stoofschotels maar ook in bladerdeeg doet zevenblad het goed. Rauw smaken jonge verse bladeren het beste. Gedroogd is zevenblad te gebruiken als "peterselie", daar smaakt het ook naar.
Het zit boordevol vitamine C, provitamine A en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur). In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma.
- Bronnen:
-
http://www.tuin-wiki.nl/Main/Zevenblad