Waarom bestaat er wel rundergehakt, en wel half om half gehakt, maar geen "varkensgehakt" ?

varkensgehakt is alleen verkrijgbaar in een mengeling met rundergehakt. Hoe komt dat ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is een kwestie van 'vraag en aanbod'. In Nederland wordt vooral halfom gehakt en rundergehakt gebruikt. Dit ligt dan ook in de schappen van de supermarkt. Voor de minder gebruikte soorten, zoals kalfsgehakt, kippengehakt en varkensgehakt moet he het vlees dus laten malen of naar een slager gaan die dit wel standaard in zijn assortiment heeft. Als je het bij een goede slager laat maken, heeft dit als voordeel dat je dan zelf kunt kiezen van welke lap vlees je het gehakt dan laat maken. Varkensgehakt hoeft helemaal niet vet te zijn, want je kunt het ook van een magere varkenslap laten malen. Varkensvlees heeft vooral de naam 'vet'te zijn, maar in de praktijk valt dit reuze mee. De verschillen tussen varkensgehakt en rundergehakt volgens de NEVO-tabel 2006: Varkensgehakt (rauw) 201 kcal 14 gram totaal vet 5,5 gram verzadigd vet 5,5 gram enkelvoudig onverzadigd vet 1,8 gram meervoudig onverzadigd vet 0,69 mg vitamine B1 Rundergehakt (rauw) 211 kcal 14,6 gram totaal vet 6,8 gram verzadigd vet 5,7 gram enkelvoudig onverzadigd vet 0,6 gram meervoudig onverzadigd vet 0,03 mg vitamine B1 Conclusie: - Varkensgehakt bevat minder calorieën dan rundergehakt - Varkensgehakt bevat minder totaal vet dan rundergehakt - Varkensgehakt bevat minder verzadigd vet dan rundergehakt - Varkensgehakt bevat meer onverzadigde vetten dan rundergehakt - Varkensvlees bevat duidelijk meer vitamine B1 dan rundergehakt

Bronnen:
http://www.voedingswaarde.info/NevoTabel.aspx

Omdat varkensgehakt zo vet is, dat als je er b.v 4 flinke gehaktballen van zou draaien, je 4 ping-pongballetjes :) over zou houden.

Omdat dat te vet is.

Als je er bij de slager speciaal omvraagt ,dan draait deze het gewoon voor je,maar doordat het zo vet is en slinkt zijn wij nederlanders er niet gek op.

In de supermarkten wordt inderdaad vaak alleen H/H gehakt en rundergehakt verkocht maar bij de meeste slagers is wel varkensgehakt te krijgen en staan er ook vele recepten voor op het internet. Vermoedelijk vinden veel mensen het te vet en is het daarom minder gangbaar

Bronnen:
http://books.google.nl/books?id=3Vp49bwwe9...

Gelukkig is dat er nog steeds, maar helaas niet meer standaard in elke supermarkt. Je moet echt vragen of zoeken. In veel recepten is het voor de smaak namelijk eigenlijk onontbeerlijk en ook qua structuur in de verste verte niet te vergelijken met rundergehakt of half om half. Jammer genoeg is in de oorlog tegen vet ook de markt voor het echt lekkere varkensgehakt (of, nu we toch bezig zijn, speklappen met vét, of zeeuws spek met echte spék in plaats van 'zeeuwse ham' ) ook een beetje opgedroogd. In kleinere plaatsjes / op het platteland heeft de slager het nog wel eens gewoon in huis (en gelukkig hebben we hier Duitsland, maar zelfs in Glanerbrug kan ik bij de C1000 nog écht lekker vlees krijgen ; echte, niet droge verse worst en varkensgehakt enzo) krijgen. Maar omdat iemand heeft bepaald dat niemand het meer wil, is het bijna niet meer te krijgen. Doodzonde.

In principe denk ik, dat het afvalvlees is, wat voor gehakt moet doorgaan. Dus alles van het varken, wat je ook voor iets anders kan gebruiken, wordt niet tot gehakt bestempeld. Er blijft dus veel vet en ombestemmelijk over voor het gehakt, Om dat op te vijzelen doet men van rundrestanten wat erbij. Dan lijkt het ergens op. Kan je een balletje van draaien.

Tijdens mijn vakantie in Polen heb ik het wel gezien, gewoon in de supermarkt. Zowel in Gdansk als in Bydgoszcz. Wat dat betreft zijn in Polen, net als in Duitsland, nog veel traditionele gerechten en ingrediënten gewoon te krijg, die in Nederland alleen de ouderen nog kennen. In Nederland kun je het ook wel krijgen, maar dan moet je het vragen aan een echte slager. Toegevoegd na 8 uur: Overigens zag het varkensgehakt dat ik in de supermarkten in Polen zag, er inderdaad behoorlijk vet uit.

MrTmo, Dat is een "Goeie Vraag" om aan je slager te stellen. Let wel op dat je varkensgehakt koopt bij een slager waarvan je weet dat de varkentjes een vrij en goed leven gehad hebben. Dan hoeft het niet persé TE VET te zijn. Dat het alleen afval bevat is lariekoek. Een slager met passie levert geen rotzooi.

Bij onze slager verkopen ze het altijd wel. En we eten het rustig op brood met een uitje. Mijn vader is 90 en die eet het 1 keer per week, dus niks aan de hand. Ze verkopen het gewoon per ons, net als de filet amiricain.

Ik ben geboren en getogen op het zeeuwse eiland Tholen en wij aten regelmatig "worsteballen",ballen van varkensgehakt wat trouwens ook te koop was in de darm als een saucijsje. We aten het vaak met brood tussen de middag of in het weekend als laat ontbijt. Je moest het wel wat laten doorbakken waardoor het teveel aan vet er uitliep.Het was echt heerlijk en ik weet zeker dat ze het daar nog veel eten.

Varkensgehakt moet je echt van houden,als bal gehakt zo gebraden is veelal niet lekker,ook niet als het mager is. Varkensgehakt wordt meestal gebruikt in gerechten of als vulling en dan is het zeer geschikt en smakelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100