Hoe maak je zelf makkelijk ijs?

Bijvoorbeeld aardbeien, chocolade of notensmaak.

Toegevoegd na 3 uur:
Ik bedoel vooral roomijs. Maar leuke recepten voor waterijs zijn ook welkom!

Weet jij het antwoord?

/2500

een bakje met een stokje erin gevuld met bijv. cola of limonade in de vriezer leggen.

In Mexico doen we (ik) dat alsvolgt: helft van de blender met verse vruchten (bramen, aardbeien, guave, mango, etc.) 200 gram suiker blender verder vullen met water. mixen maar. Daarna overschenken in een 2 literkan. Verder aanlengen met water. In de vormpjes of zakjes (zoals de limonade-ijsjes) gieten. Invriezen. Pinda-ijsjes maak ik zo: melk + chocolademelkpoeder + suiker + handje gepelde en ontvelde doppinda's in de blender en daarna in de vormpjes. Als de waterijsjes in Mexico in een zakje worden gepresenteerd heten ze "bolis" en zien ze er zo uit: Toegevoegd na 14 minuten: n.a.v. de uitbreiding van je vraag: je kunt ook nog naar eigen smaak vloeibare (slag)room toevoegen. Daar wordt het uiteraard nog geen roomijs van, maar wel een romig waterijsje.

Sinds een paar jaar heb ik een ijsmachine van Philips en daar heb ik heel veel plezier van. Het maken van roomijs vond ik zo omslachtig...als je het met de hand doet moet je om de zoveel tijd alles los roeren en nu heb ik er geen omkijken meer naar. Ook sorbetijs kun je in deze machine maken. De goedkoopste is tegenwoordig vanaf 46 Euro( zie link) maar misschien zijn ze er in deze zomerperiode goedkoper. Ik had hem er al in 1 zomerseizoen uit :)

Bronnen:
http://www.twenga.nl/dir-Huishoudelijk,Koe...

Zelf ijs maken. Ingrediënten voor vanille ijs • 600ml. room • 4 eierdooiers • 100gr. suiker • 1 vanillestokje Gebruik niet meer dan deze hoeveelheden tenzij je een grote ijsmachine hebt, anders wordt het moeilijk om het ijs stijf te krijgen. Bereiding: •Neem 300ml. room en doe die in een pot. Snij het vanillestokje in de lengte door zodat je de binnenste zaadjes eruit kan schrapen. Doe de zaadjes en het stokje bij de room en breng het mengsel tegen de kook aan. Neem de pot van het vuur en laat nog 20 minuten staan zodat het vanille aroma goed in de room kan trekken. Neem daarna het vanillestokje eruit en laat het mengsel lichtjes afkoelen. •Doe de 4 eierdooiers in een kom en voeg er de suiker aan toe. Klop dit tot je een homogeen en schuimig mengsel krijgt.(Dit mengsel noemt men een ruban) •Doe daarna de room geleidelijk bij de ruban en roer tot het een homogeen mengsel wordt. (Dit mengsel heet de custard) •Neem een zuivere pot en doe nu de custard er terug in. Laat het mengsel geleidelijk opwarmen op een matig vuur. Je moet voortdurend roeren en het mengsel mag zeker niet koken. Als de custard dikker begint te worden is het oké. Om dit gemakkelijk te zien neem je een houten lepel en die steek je in het mengsel, wanneer de custard niet uitloopt als je een streep met je vinger op de lepel trekt is het in orde. Laat hierna de custard ongeveer een uurtje afkoelen. •Vervolgens neem je de rest van de room en die klop je lichtjes stijf. Doe de opgeklopte room voorzichtig bij de custard en roer deze geleidelijk door het mengsel. Het is de bedoeling dat het ijs zo luchtig mogelijk wordt dus nu mag je zeker niet te hard roeren of kloppen. •Daarna moet het ijs ingevroren worden, dit kan je het makkelijkst doen met een ijsmachine. Maar je kan ook het ijs in een grote kom doen en in de diepvriezer zetten. Als je het ijs zonder een machine maakt is het belangrijk dat je om het uur het ijs stevig omroert zodat je een luchtig roomijs krijgt. De beste resultaten zul je krijgen wanneer je een roomijs machine gebruikt, dus wanneer je van plan bent vaker ijs te maken is het misschien een goed idee om te investeren in een goede ijs machine. Ik moet je waarschuwen, als je dit ijs éénmaal geproefd hebt ga je het roomijs van de winkel zeker niet meer zo lekker vinden. Je kan dit ijs nog ongeveer een week bewaren in de diepvries maar vers gedraaid is het veel lekkerder. Maar waarschijnlijk zal het niet nodig zijn om het ijs zo lang te bewaren.

Bronnen:
http://www.leerwiki.nl/Vanille_ijs_maken

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100