Welke rijstsoort voor nasi goreng?

Gisteren nasi gemaakt met pandanrijst maar dat was geen succes,het was één grote plakkerige boel.Wat is nou de beste rijstsoort om voor nasi goreng te gebruiken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een droogkokende soort zoals lassi toverrijst Toegevoegd na 6 uur: mijn eerdere antwoord is uiteraard als je nasi wilt maken, direct na het koken van de rijst. In Indonesie waar het gerecht vandaan komt, is het gewoon 'gebakken rijst' (Nasi = rijst, goreng = gebakken). Ze gebruiken daar de rijst die overis van de vorige dag, en wat droger geworden is van het staan, en gooien er wat kruiden en restjes groente ed doorheen, en bakken het dan op (verhitten). Het is dus niet zozeer een gerecht, als wel een manier om je resten op te maken. Vanuit dat oogpunt is dus elke rijst goed om te bebruiken.

Surinaamse rijst.

Ik gebruik gewoon de normale witte rijst, werkt heel goed.

Turkse rijst die is iets dikker. Smakelijk :p

Ik gebruik altijd Basmati rijst. De truuk is: hoe minder water je gebruikt, hoe minder plakkerig het wordt. Je vult de rijst aan met water, en tot 1 cm ná de rijst aanvullen met water. Zeg maar 1 vingerkootje. Gewoon laten koken, als het kookt laag zetten en als het water weg is heb je prima rijst voor nasi. Let op: basmati rijst is binnen 15 minuten al gaar en kan snel verbranden als je niet oplet. . Wat ik laatst ergens las is dat je ook trasi trafassie kan gebruiken ipv nasi uit een zakje. Bij de AH verkopen ze het in heel kleine potjes. En je moet écht goed zoeken (staat bij de oosterse producten) Zo voorkom je ook dat één grote plakkerige boel wordt. http://www.surinaamseten.nl/showprod.php?IDPROD=199 Als je tóch nasi uit een zakje gebruikt, kook het in, zodat het niet alsnog een plakkerige boel wordt als je het door de rijst mengt. Rijst neemt vocht op. Beter is nog als je de gemaakte saus met vlees en groente ernaast doet op het bord

Dat het een plakkerige troep is geworden heeft niet zo zeer met de rijst soort te maken maar met jouw kook vaardigheden. Rijst koken is simpel zo lang je je maar aan een paar regels houdt. Nooit langer koken dan op de verpakking staat aangegeven. Na het koken afgieten en de rijst laten uitstomen zonder deksel op de pan. De rijstkorrels zijn nu mooi droog en niet plakkerig. Nu kan je de rijst aan de nasi toevoegen. Btw ik gebruik altijd basmati rijst.

Neem een droogkokende rijst zoals Basmati. Maar nog veel belangrijker is dat je de rijst kookt volgens de aanwijzing op het pak en laat nagaren (deksel op de pan en 15 minuten laten nagaren zonder het vuur eronder) Voor nasi moet je koude rijst gebruiken, nooit warme. Het beste kook je rijst een dag van tevoren en bewaar je deze na afkoelen in de koelkast. Lukt dat niet, spreid de rijst na het nagaren dan uit over een dienblad om snel af te koelen. Dan nog even het complete recept voor 4 pers: 4 kopjes rijst koken zoals hierboven spekblokjes bakken varkensvlees (beetje ketoembar van tevoren erover) meebakken gare vlees eruit ui glazig fruiten met knoflook verse gember (uit een tube, reuze handig) erbij, ong. 2 cm erbij ketoembar erbij mespunt trassi erbij eventueel beetje spaanse peper groente (peenblokjes, prei) erbij en meebakken selderij (de blaadjes) gesneden erbij ketjap manis erbij (van merk ABC uit de toko, geen conimex), paar eetlepels flinke eetlepel pindakaas erbij afgekoelde rijst erbij vlees erbij dan de hele boel goed doorwarmen en je hebt bij je horloge pas in de gaten dat je je handjes op zit te eten. Toegevoegd na 1 minuut: ik zou het bijna vergeten, nog een beetje zwarte peper erbij. Kijk uit met zout, want het spek is ook al zout.

Heel erg lekker is de speciale rijst voor nasi van Lassie. De gekruide rijst voor nasi is al lekker kruidig en heeft een mooie lange korrel. Het geheim van losse rijst ligt echter niet aan de rijstsoort, maar aan de bereidingswijze. Ik ben niet zo'n afmeettype, dus ik neem gewoon een flinke laag water en na de kooktijd die op de verpakking aangegeven staat, giet ik de rijst in een vergiet, doe hem terug in de pan en laat hem even staan met de deksel op de pan. Na 10-15 min. even doorroeren en je hebt lekker losse rijst. Voor nasi is het van belang de rijst vooraf al te koken en goed af te laten koelen. Wanneer je deze koude rijst nu opbakt, krijg je altijd lekker losse rijst. Hij plakt nu niet meer aan elkaar. Ik neem dus vaak de lassi gekruide nasi rijst. Wil ik een andere nasi maken zoals nasi koening, dan heb ik altijd een zak Surinaamse langkorrelrijst liggen. Die vinden wij erg lekker.

Probeer eens langkorrelrijst (bv Uncle Bens) en laat die eerst afkoelen voor je hem verder verwerkt. Mijn ervaring is dat dat prima werkt voor gebakken rijstgerechten zoals nasi.

Ik gebruik altijd Surinaamse rijst en zilvervliesrijst 1:1, maar alle soorten langkorrel zijn goed. Ik vind snelkookrijst niet zoveel smaak hebben. Recept voor 4 personen: 2 bekers rauwe rijst à 250 ml; water Vul de waterkoker en breng het water aan de kook. Doe een bodempje water in een voldoende ruime pan en breng dat aan de kook. Giet het water uit de waterkoker erbij, maar zorg dat het niet hoger dan zo'n 3 cm onder de rand van de pan komt. Voeg de rauwe rijst toe en roer 1x goed om met een houten lepel. Wanneer het water weer kookt, goed sluitende deksel op de pan en het vuur helemaal laag draaien. Zet een kookwekker volgens de kooktijd op de verpakking. Wanneer de wekker afloopt het vuur uitdraaien, de rijst in een vergiet afgieten en terugdoen in de pan. Deksel erop en 10-15 min. laten staan, zodat de rijst het overgebleven water kan absorberen. Gegarandeerd dat je gare rijst hebt die niet kleeft. Toegevoegd na 1 minuut: Heb ook nog wel een origineel Indisch recept voor 'ouderwetse' nasi goreng, als je daar prijs op stelt.

Nasi goreng lukt altijd prima met Surinaamse rijst. Die kookt mooi droog en is ook niet al te geprononceerd van smaak. Laat de rijst na koken wel goed afkoelen. Toegevoegd na 15 uur: Voor degenen die zich afvragen wat Surinaamse rijst in een Indonesisch gerecht moet is het misschien interessant om te weten dat de natte rijstbouw eind 19e eeuw in Suriname werd ingevoerd door Hindoestanen en Javanen met Indische rijstrassen.

Bronnen:
http://www.adron.info/rijstteelt.html

Als je het moeilijk vindt om rijst te koken zonder dat het plakkerig wordt kun je voor een lekkere nassi ook de kant-en-klare wokrijst van Lassie of c-1000 huismerk gebruiken. Uncle Ben's heeft het volgens mij ook....lekker snel, makkelijk en het doet niets aan de smaak af: die maak je namelijk met de overige ingredienten voor de nassi!

je kunt elke rijst gebruiken voor nasi goreng. makkelijkst is koude en droge rijst. wil je van verse rijst nasi goreng maken bak dan eerst alleen de rijst bij voorkeur in n wok droog alvorens groenten,vlees,vis ei oid toe te voegen.als je dan toch uit n pakje wil koken neem dan n vers kruidenmengsel ( boemboe)dat scheelt vocht en dus plakken. selamat makan.

ik gebruik altijd surinaamse rijst die ik bij de toko koop een pan ruim kokend water dan de rijst erin 8min laten koken dan afgieten en 15 laten staan met de deksel op de pan lukt altijd een mooie droge korrel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100