Het grote nadeel van hout in de keuken is dat je het niet snel tussendoor af kunt wassen en weer voor iets anders gebruiken. Als je bijvoorbeeld vlees op een houten snijplank hebt gesneden, kun je hem niet afwassen en daarna gebruiken om de ingrediënten voor de salade te snijden. Met houten spatels en houten lepels is dat eigenlijk net zo. De houten lepels lijken allemaal erg op elkaar en als je meerdere gerechten aan het maken bent, moet je dus uitkijken dat je niet de materialen waarmee je met (rauw) vlees aan de slag bent geweest, omspoelt en gebruikt in een gerecht dat koud gegeten wordt. Ook kan hout niet in de vaatwasser. Na een tijdje gaat het hout er ook iets minder mooi uitzien.
Het grote pluspunt is de uitstraling. Bij goed gebruik en goed onderhoud gaat het hout lang mee. Hout in de keuken staat veel leuker dan plastic en is ook milieuvriendelijker. Uit het artikel dat bij de houten snijplank geplaatst is, bleek dat hout bacterieel ook wel meeviel. En of je nu hout of iets anders in de keuken gebruikt bij het bereiden van eten moet je hoe dan ook hygiënisch werken.