Wat is het verschil tussen houdbare melk en verse melk, waar wordt houdbare melk van gemaakt of wat wordt er toegevoegd??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Houdbare melk is gewoon melk. Aan melk wordt niets toegevoegd* alleen vet afgeroomd. In het algemeen zijn er twee soorten: gepasteuriseerde melk en gesteriliseerde melk. De eerste soort wordt tot ruim onder het kookpunt verhit wat de melk een aantal dagen houdbaar maakt mits gekoeld. De tweede soort wordt tot boven het kookpunt verhit waardoor de melk ongekoeld maanden houdbaar is. Voor de detailmensen out there: tegenwoordig is er ook UHT pasteuriseren op 138 graden C gedurende een heel korte tijd. En je kan natuurlijk rauwe (vers van de koe) melk drinken. *soms een beetje cacao voor de kleur Toegevoegd na 4 minuten: Nadeel van steriliseren is dat de melk een beetje gekookt, aangebrand zeg maar, gaat smaken. Sommige mensen (ik) vinden dat niet lekker, ander juist wel. En dan is er natuurlijk ook nog gecondenseerde melk. Daar is water uitgehaald waardoor het zo dik als pindakaas wordt. D'r zit ook wat suiker bij.

Het wordt met een hoge temperatuur verwarmd, om de bacteriën dood te krijgen.

Bronnen:
http://www.hyfoma.com/nl/content/productie...

Het heeft te maken met hoe heet de melk is geworden.. gepasteuriseerde melk of niet.. Bacteriën die gedood of vertraagd worden in die hitte waardoor het langer houdbaar is.

Het verschil zit in de temperatuur om 'lastige' bacterien te doden. Bij verse melk wordt gepasteuriseerd, houdbare melk wordt gesteriliseerd. Behalve dat de slechte bacterien dood gaan bij steriliseren, gaan helaas ook de goede bacterien dood.

houdbare melk wordt net als verse, van de koe gemaakt,alleen heeft houdbare een (hitte) behandeling ondergaan waardoor het niet zo snel bederft.

Verse melk is direct van de koe en wordt ook wel rauwe melk genoemd. 'Verse' melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd, d.w.z. verhit tot 70 graden. Hierdoor is hij ongeveer een week houdbaar. Houdbare melk is gesteriliseerd, d.w.z. verhit tot boven de 100 graden zodat alle bacteriën gedood zijn. Daardoor is hij maanden houdtbaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100