Blijft ijs langer koud in zout water?

Iemand vertelde mij dat wanneer je op een warme dag flessen wil koelen met ijs in een bak. Dat je hier zout aan moet toevoegen omdat het ijs dan langzamer zou smelten. Klopt dit ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zout water heeft al andere eigenschappen dan gewoon water. De soortelijke warmte (hoeveel warmte nodig is om het materiaal één graad Celcius te laten stijgen) is iets anders en zo verschillen de kook- en smeltpunten. Zoutwater heeft nl een hogere soortelijke warmte en kan dus meer warmte opnemen voordat het kookt en moet meer warmte afstaan voordat het bevriest. Het zout veroorzaakt niet direct de temperatuurverandering maar het smelt- en ook het kookpunt stijgt nagelang de hoeveelheid zout die je toevoegt. Als je bijv. zout in kokend water doet, stijgt de temperatuur omdat zout water meer warmte kan opnemen en het kookpunt dan hoger dan 100 graden C. zal liggen. Wanneer je zout bij smeltend ijs doet zakt de temperatuur. Het vriespunt van zoutwater ligt lager dus zoutwater bevriest minder snel maar omdat ijs al bevroren is zakt in dit geval de temperatuur naar het vriespunt/smeltpunt van zoutwater. Daarom strooien we ook zout op de wegen tegen de gladheid. Wanneer je dus zout bij water van 0 graden doet zonder te koelen veranderd er niets in de temperatuur alleen zal het niet gaan bevriezen. Pas als je verder gaat koelen (bijvoorbeeld mbv ijs) zakt de temperatuur tot onder nul totdat het onder het vriespunt van zoutwater (bijv. -15graden) komt. Het voordeel van zout bij de ijsblokjes is dat het ijs veel kouder wordt en je drankjes dus sneller ijskoud zullen zijn!

Voor het oplossen van een vaste stof in een vloeistof is warmte nodig. Dat betekent dus dat de vloeistof kouder wordt. Als je zout in water oplost daalt dus de temperatuur. Als je zout op een ijsblokje strooit gebeurt er niets. IJs is geen vloeistof en het zout lost dus niet op. Smeltwater is wél een vloeistof, en koelt dus af als je er zout in oplost. Vraag: "Blijft ijs langer koud in zout water?" Ja, de ijsblokjes uit de diepvries zijn pakweg -5 graden. Die zullen in zout smeltwater van bijvoorbeeld -2 graden langzamer opwarmen. Het hele proces verloopt als volgt: Als je in een koelemmer een fles drank zet, en daar ijsblokjes omheen strooit, zal er in eerste instantie niets gebeuren als je er zout overheen strooit. Pas als door de warmte van de fles en de omgeving smeltwater ontstaat gaat bovengenoemd proces een rol spelen. Het koelend effekt op de fles zal pas echt gaan werken als smeltwater in contact komt met de fles. Het smeltwater heeft een veel groter contactoppervlak met de fles dan de ijsblokjes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100