Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat wordt er nou bedoeld met "shaken not stirred" in de beroemde zinnen van James Bond?

Heb ik het mis of is een cocktail ook al geroerd / gemixt als je hem geshaked hebt? Of is het een metafoor voor iets anders?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Dranken
22.9K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

De Mythbusters hebben ook eens onderzocht of je het verschil tussen shaken en stirred martini kan proeven. Het antwoord is: ... (zie onderstaande link)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Deze zin wordt gebruikt voor het bestellen van een Martini. Volgens martini drinkes zit er een verschil tussen geschudde og geroerde martini.

Er is zelfs een groep wetenschappers die er onderzoek naar heeft gedaan. (zie ook de bron)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het betekent echt alleen maar dat hij zijn cocktail (Martini als ik het goed heb) alleen maar geschud wil in een cocktailshaker naar ik aanneem) en niet omgeroerd. Blijkbaar is het met een lepeltje doorroeren van een cocktail niet chique genoeg. Bij mijn weten betekent het verder ook niks anders.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Let wel, James Bond gaat voor de Wodka-Martini. Die wordt normaal geroerd, en niet geschud (destijds gezien als een soort van heiligschennis onder de cocktailmakers, omdat men zich niet aan het oorspronkelijk recept hield).

Een Wodka martini bestaat uit Wodka en Vermouth, een 'gewone' martini uit Gin en Vermouth.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ha, die Forcefun;

Behalve de voorkeur van de manier waarop Bond zijn cocktail het liefst drinkt is het inderdaad ook een metafoor voor de figuur Bond zelf: door de verhalen heen wordt hij geregeld 'shaken' maar is hij nooit echt 'stirred'. Oftewel; hij wordt af en toe stevig door elkaar geschud maar is daardoor nooit aangedaan, geroerd dus.
Grappig detail; in Casino Royale vraagt de barman of Daniel 'Bond' Craig de wodka-martini 'shaken or stirred' wil. Bond die duidelijk net aan een heftige toestand is ontsnapt antwoord met 'Do I look like I care?'.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding