Hoe kan het dat een pakje drinken inkrimpt als je eruit drinkt?

Als je drinkt uit een pakje drinken, dan zuig je het drinken/de vloeistof eruit, dus toch niet de lucht die erin zit? Waarom krimpt die dan in? (weet niet hoe je het anders moet zeggen)

Vroeg het me af tijdens de lunch vandaag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zuigt voor 95% inderdaad de vloeistof eruit. Eigenlijk zuig je het pakje vacuum. Als de vloeistof eruit gaat, ontstaat er een onderdruk ten opzichte van de buitendruk waardoor het krimpt. Het word letterlijk in elkaar gedrukt door de druk van de lucht. Nu is het niet zo dat een pakje zo plat als een dubbeltje word (want dat zou moeten gebeuren bij vacuum zuigen als de verpakking "zacht" is), want het gaatje waar je het rietje inprikt is niet luchtdicht. Er gaat dus ook weer lucht naar binnen dat weer voor een tegendruk zorgt. Zoals je zei zuig je de vloeistof inderdaad weg, waardoor een onderdruk ontstaat, daardoor krijgt de omgevingslucht de kans om het pakje in elkaar te drukken.

Je zuigt ook de lucht eruit, waardoor het inkrimpt. Hetzelfde als met plastic flesjes.

Je zuigt het drinken eruit, maar er komt geen lucht voor in de plaats. Je zuigt het pakje gedeeltelijk vacuüm, en daarom krimpt het in. Zodra je stopt met aan het rietje zuigen om te drinken, kun je horen dat er lucht naar binnen word gezogen en het pakje weer (gedeeltelijk) naar de originele vorm gaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100