hoe kan ik zelf wijn maken zonder suiker te gebruiken?

ik had een recept gevonden om zelf wijn te maken daar moet 3! kilo suiker in wat kan ik als vervanger gebruiken?

Weet jij het antwoord?

/2500

3 kilo suiker op hoeveel wijn? Je zou misschien een zoetstof kunnen gebruiken, daar ben je wel veel minder van nodig maar ik weet niet of dit met wijn kan. Lijkt me eerlijk gezegd ook geen normaal wijnrecept dan want daar gaat wel een ingewikkeld proces aan vooraf waar je normaal gesproken volgens mij nooit zoveel (of zelfs helemaal geen) suiker voor hoeft te gebruiken.

De suiker moet erin voor het vergistingsproces naar alcohol, en niet zozeer voor de zoete smaak. Dus het heeft geen zin om suiker te vervangen door zoetstof, want dat heeft een geheel andere samenstelling en dan werkt het recept niet meer.

Voor suiker bij het maken van wijn is geen vervanger te vinden. Tenzij je druiven van zichzelf een zeer hoog percentage suikers bevatten (heel vaak is dat te laag) moet je suiker toevoegen om voldoende alcohol te genereren tijdens het hele proces. Als het goed is wordt die suiker nagenoeg geheel omgezet in alcohol.

De druiven die je in Nederland plukt hebben zeer weinig suiker. Hierdoor krijg je in je wijn normaal gesproken maar een paar procent (5-7%) alcohol. Om ervoor te zorgen dat je alcohol gehalte hoger wordt, voeg je suiker toe. Je hebt een recept zeg je. Persoonlijk zou ik me niet aan het recept houden. Je kan bij bv brouwmarkt.nl een water dichtheid meter kopen. Hiermee bepaal je het suikergehalte aan het begin van het proces (Dus nadat je de druiven / het fruit tot sap verwerkt hebt). Aan de hand van het start suiker gehalte, en het gewenste alcohol percentage kan je in een tabel opzoeken hoeveel suiker er in moet om je gewenste alcohol gehalte te halen. De laatste maanden heb ik rond de 80 liter wijn gemaakt van appels, pruimen, vlier, peren en druiven. In totaal zit daar wel 15kg suiker in. Van die suiker is na de gisting niets meer over, omdat ik altijd minder suiker in de most heb dan de gist aankan (Gist sterft normaal gesproken bij 14% alcohol. Als er dan nog suiker in zit, zal je een zoete wijn hebben. Echter, heb je minder suiker dan nodig is voor 14%, dan heb je een droge wijn. Er zijn ook gistsoorten die tot wel 17% gaan het zogenaamde turbogist).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100