Waarom worden in sommige landen een glas water bij een kopje koffie geserveerd?

9 jaar geleden zijn we voor 't laatst in Oostenrijk geweest, na 15 jaar achtereen daar vakantie te hebben gevierd, wilden we weer eens gaan, dit keer met de kinderen. Nooit kregen we daar water bij de koffie. Maar nu wel, achteraf zit ik nog steeds met de vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Koffie onttrekt vocht aan je lichaam. Daarom krijg je in veel landen standaard een glaasje water bij de koffie om je vochtbalans op peil te houden. In de praktijk is het overdreven, want je moet wel 3 bakken koffie drinken om er een glas water bij nodig te hebben. Toegevoegd na 2 minuten: Het is toevallig dat ik laatst in de krant een heel artikel over de vochthuishouding van het lichaam heb gelezen. Daarbij kwam dus ook voorbij dat in veel landen standaard een glas water bij de koffie wordt geserveerd, vanwege de vochtonttrekkende eigenschap van koffie.

In het vroegere Joegoslavie kreeg je altijd water bij je Turkse koffie om het drab weg te spoelen als je die per ongeluk in je mond kreeg.

Ook in nederland krijg je wel eens een (borrel)glaasje water bij de koffie. De bedoeling is om eerst het water te drinken, hierdoor neutraliseer je de smaak in je mond. Daarna de koffie drinken. Doordat je smaak geneutraliseerd is proef je de koffie zoals die hoort te smaken.

Je krijgt water om met een schone mond de koffie beter te proeven, bij betere koffiehuizen ook in NL.

Wij kregen ook een glas water bij de (ijs) koffie in griekenland dit jaar. Ik ging er van uit dat dit was om er voor te zorgen dat je genoeg drinkt!

Heeft met het neutraliseren van je smaak te maken. Door voor een slokje koffie een slokje water te nemen, komt de smaak van de koffie het beste tot zijn recht. In een land zoals Italie gewoon standaard.

en ik altijd maar denken dat die water bedoeld was om de vieze smaak van koffie weg te spoelen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100