Mogen de baliemedewerkers of meiden/jongens achter de kassa besluiten om mij geen Alcohol of tabak mee te geven, ook al ben ik 16.

nou, wat er dus was gebeurd: een vriend van mij die over een week 16 zou worden vroeg mij om een pakje peuken voor hem te halen. dat heb ik gedaan maar de baliemedewerker zag mij buiten de Albert Heijn de peuken aan die vriend geven. toen kwam hij naar buiten om te zeggen dat hij mij voortaan geen alcohol of tabak meer meegeeft. mag dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat mag niet. Jij bent gewoon wettelijk in staat dergelijke producten aan te schaffen, en dat jij er vervolgens mee doet, is niet aan hen om zich mee te bemoeien. Dat het ontmoedigingsbeleid bedacht is om te voorkomen dat jongelui zelf hun sigaretten en alcohol niet kunnen kopen is een loffelijk streven, maar het strekt niet tot de taken of zelfs maar bevoegdheden om zich verder te ontfermen over wat er verder met die producten gebeurt. Als ze zich niet kunnen inhouden in hun missie - want dat zal het wel zijn, want het behoort niet tot hun taken - i het wellicht handig het uitwisselen pas buiten zicht van de betreffende waardenfascist te laten plaatsvinden. Die baliewerker hoeft zich helemaal nergens mee te bemoeien. Mocht hij een volgende keer weigeren, dan kun je gewoon de manager erbij laten halen en je gewoon legitimeren. Op grond van geen enkele regel mag hij je dan afname van dergelijke producten weigeren.

Nee dat mag niet, maar wat jij deed mag ook niet. Als de jongen mee naar binnen was gegaan, was er bij hem ook om zijn ID gevraagd en hadden jullie het niet meegekregen. Jij bent 16 en mag dus wel alcohol ed kopen, maar hij niet. En jij mag het niet aan hem geven. Maar als het goed is mag jij nog altijd alcohol kopen, hoor.

Een winkelier is niet tot verkoop verplicht! Hij kan juridisch gezien een verkoop weigeren. Het antwoord is dus "ja".

Hij herkent je vast toch niet meer of gewoon andere kassa pakken ;) maar hij mag wel zeggen dat je het niet meer mee krijgt :)

Ja, dat mag. Ik werk in een natuurvoedingswinkel waar ook bier en wijn verkocht wordt en heb als verkoopster een soort simpel internet-examen moeten doen hierover. Daar wordt aangegeven dat je als 16 jarige niet iets voor een ander, jonger dan 16 jaar, mag kopen... Wanneer je het om de hoek van de straat had gegeven aan de jongere had niemand in de winkel iets gezien, maar theoretisch kan het bedrijf problemen krijgen wanneer een controleur dit ziet gebeuren. Zo mag je als winkelier ook geen alcohol verkopen aan een 55 jarige persoon (ruim boven de 16 dus) wanneer die al duidelijk een biertje teveel op heeft... Persoonlijk zou ik het lastig vinden zo iemand daarop aan te spreken maar het is dus wel de bedoeling. Zo ook in jouw geval.

nee met tabak is het niet zo maar tegenwoordig met alcohol wel als je bij de kassa bent met iemand anders moet diegene zich ook legitimeren.

Onder de 20 moet je je sowieso kunnen legitimeren. Ben je boven de 16 en kan je dat aantonen dan zou je alcohol moeten kunnen kopen. Een supermarkt mag echter haar eigen beleid hanteren aan wie ze alcohol verkopen of niet. Net zoals een kroegbaas mag weigeren om bijv. een 60 jarige zatlap die kachel de zaak binnen komt strompelen te bedienen. Hiervoor is geen wettelijke basis maar het wordt wel als sociaal wenselijk gezien. Alleen men je discrimineert ligt het anders. Bijv het weigeren van de verkoop van alcohol omdat iemand homo/indiaan/moslim/christen/satanist is o.i.d.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100